onKernelRequest
onKernelResponse
  naar nieuws

Het was een topjaar voor FairFin: nieuwe campagnes, de verhuis naar een nieuw kantoor en enkele belangrijke overwinningen. Hieronder vind je onze hoogtepunten van 2021. We sluiten af met een paar goede voornemens voor het nieuwe jaar.

1. Autowrak voor de Nationale Bank

De klimaatverandering kwam deze zomer beangstigend dichtbij, met de overstromingen die ook ons land troffen. Banken dragen hierin een grote verantwoordelijkheid, want hun investeringskeuzes maken de geldstroom naar fossiel mogelijk. Ook centrale banken zijn niet neutraal hierin. De ECB pompte sinds het begin van de pandemie al 4000 miljard euro in de economie. Maar een groot deel van dit geld vloeit naar steenkool-, olie- en gasbedrijven en andere grote vervuilers. Jammer, want dit geld kon even goed naar de klimaattransitie gaan. Daarom lanceerde FairFin een campagne rond de Europese Centrale Bank (ECB) en het klimaat

Sommige lidstaten van de ECB zijn voorstander van een strenger klimaatbeleid binnen de ECB, maar anderen blijven op de rem staan. Zo ook Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB). Om hem met de neus op de feiten te drukken, plaatsten we een autowrak van de overstromingen in Verviers voor de deur van de NBB. 

FairFin en Positive Money roepen de NBB en haar gouverneur op om binnen de ECB werk te maken van een ambitieus klimaatbeleid met duidelijke criteria en doelstellingen. Ook jij kan helpen.

2. Verhuisd!

De laatste jaren is FairFin heel wat veranderd. We verscherpten onze focus, zetten veel meer in op fondsenwerving en lanceerden heel wat nieuwe campagnes. Het FairFin-team groeit en professionaliseert, en daar hoort een nieuw kantoor bij. Gelukkig niet al te ver, we zitten zelfs nog in dezelfde straat.

3. Bankwijzer XL

Benieuwd wat er gebeurt wanneer FairFin de bankensector in België onder de loep neemt? Je leest het in de Bankwijzer XL. Nog uitgebreider dan op bankwijzer.be bekeken we in dit dossier de grote trends in de bankenwereld en zoomden vervolgens bank per bank - ook voor kleinere banken - in op het investeringsbeleid, de manier van werken en de samenstelling van hun balans.

4. Grondleggers: positieve projecten in de kijker

We stelden nog een splinternieuwe campagne voor: Grondleggers. Hierbij zetten we enkele organisaties en initiatieven in de schijnwerpers, uitgekozen omdat ze een aanzet geven voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Ze bewijzen in de praktijk dat op een andere manier omgaan met geld, de planeet en mensen echt kan. 

Zo interviewden we Jef Van Eyck, medeoprichter van Campina Energie, en namen we een kijkje bij het Gentse coöperatieve eethuis Karoot.

5. De blinde vlek van onze banken

Enkele maanden geleden brachten we een dossier over wegwerpplastic uit. Wat bleek? Onze banken investeren miljarden in bedrijven in de voedingsindustrie die de plasticberg vergroten, zonder voorwaarden op te leggen rond plastic in hun investeringsbeleid.

6. Het duistere kantje van de paashaas

De paasklokken brachten dit jaar een dossier over cacao. De goedkope chocolade eieren, paashazen en pralines die onze winkelrekken overspoelen, hebben ook een duistere kant. 

90% van de cacaoboeren verdient geen leefbaar inkomen. Om het hoofd boven water te houden grijpen ze vaak naar schadelijke praktijken zoals kinderarbeid en ontbossing. De grote spelers van de cacaosector erkennen die problemen, maar doen er vervolgens bitter weinig aan. Ondertussen blijven onze banken investeren. Tussen 2016 en 2020 vloeide er meer dan 26,5 miljard euro naar deze multinationals. 

8. FairFin in Glasgow

FairFin vertrekt naar Glasgow

In november nam FairFin deel aan de People’s Summit in Glasgow. Samen met andere organisaties, activisten en experts, vormden we daar een alternatief op de officiële klimaattop. Dat was nodig, want de COP slaagde er niet in om een antwoord te bieden op de enorme uitdaging van de klimaatverandering. De olie-industrie en de banken zorgden er vooral voor dat hun winsten veilig gesteld werden, maar echt concrete afspraken rond het uitfaseren van fossiele brandstoffen werden er niet gemaakt.

8. KBC paste haar olie- en gasbeleid aan na druk van FairFin

Samen met jullie voerde FairFin de druk op de banken op. Zo zorgden jullie klachtenbrieven er bijvoorbeeld voor dat KBC haar olie- en gasbeleid verscherpte. 

Johan Thijs, CEO van KBC, beweerde tijdens het debat van De Grote Shift van de Standaard dat KBC niet meer investeert in bedrijven die nieuwe olie-en gasvelden willen ontginnen. Maar FairFin ontdekte enkele belangrijke achterpoortjes in dit nieuwe beleid. We riepen jullie massaal op om klachtenbrieven te sturen naar de bank waarna KBC haar investeringsbeleid aanpaste. Onze aanpak werkt dus!

9. Palestina

De Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied zijn een schending van het internationaal recht. Ze zijn ook een enorm dure operatie, alleen mogelijk dankzij geldschieters uit de hele wereld. Samen met de andere leden van de "Don't Buy into Occupation"-coalitie schreven we een dossier waaruit bleek dat Europese financiële instellingen miljarden pompen in bedrijven die de Israëlische bezetting mogelijk maken. En BNP Paribas had hierin een hoofdrol

En in 2022…

… doen we zo verder. Onze groei en vernieuwing willen we voortzetten, en we trekken lessen uit de ervaringen van 2021.

Welke campagnes mag je van ons verwachten? We blijven druk zetten op Pierre Wunsch en het klimaatbeleid van de ECB. Er komen enkele nieuwe Grondleggers aan, een dossier rond vastgoed in Brussel en een diepgaand onderzoek naar de investeringen in de productie van plastic. We starten het jaar met een veel gevraagde update van de bankwijzerscores. Hou dus zeker onze website en sociale media goed in de gaten.

De successen die we dit jaar behaalden waren enkel mogelijk dankzij de steun en de inzet van onze achterban. Bedankt daarvoor, jullie geven ons vleugels. FairFin blijft zich inzetten voor een beter financieel systeem. Een systeem op maat van mens en planeet. 

Warme feestdagen!