onKernelRequest
onKernelResponse
  naar nieuws

Bert Gabriëls is stand-up comedian én bezorgde burger. Hij zou graag zijn pensioengeld duurzaam beleggen.  Alhoewel de financiële sector enkele eerste voorzichtige stappen zet in de richting van een duurzaam pensioen, is er nog werk aan de winkel. Met FairFin zocht Gabriëls naar het beste product op de markt totnutoe.

Bert Gabriëls: “Het gaat om mijn spaargeld, ik wil minstens kunnen eisen dat het niet geïnvesteerd wordt in de afbraak van onze wereld”.

In theorie is pensioensparen het gedroomde financiële product om duurzame lange termijn investeringen mee te doen, die bijdragen aan een leefbare toekomst. In praktijk was er tot voor kort echter geen enkel echt ambitieus duurzaam pensioenspaarproduct. In 2017 lanceerde FairFin daarom een oproep aan de financiële sector. We zijn verheugd dat daar recent gehoor aan is gegeven, al is er nog werk aan de winkel.

Derde pijler producten: één fonds grotendeels fossielvrij, nu wachten op echt innovatief product

FairFin screende het beleid en de portefeuille van drie pensioenspaarproducten (uit de zogenaamde ‘derde pijler’) die het voortouw hebben genomen:

  • De bedrijven waarin via vdk Pension Fund wordt geïnvesteerd, passeren sinds 2015 een zinvol duurzaamheidsfilter. Alsnog wordt 2,26% van de portefeuille geïnvesteerd in controversiële bedrijven waaronder Heidelberg Cement, Ryanair Holding en Sanofi en wordt 5% van de portefeuille nog in de fossiele energiesector geïnvesteerd.
  • KBC lanceerde in mei 2018 naast haar gangbare pensioenspaarproduct een nieuw duurzaam product: KBC Pricos SRI. Dit fonds geniet van een tamelijk goed beleid, al vinden we er nog steeds een aantal niet echt duurzame bedrijven in terug zoals Deutsche Telekom, Bouygues, Dassault, Arcelor Mittal of Starbucks. De fossiele brandstofindustrie wordt wel grotendeels uitgesloten van financiering, wat zeer positief is.
  • Het ING Star Fund verduurzaamde in oktober 2018 haar beleid op vlak van bedrijven die betrokken zijn bij o.a. de productie van wapens en kernenergie (zonder die volledig uit te sluiten), maar heeft geen uitsluitingsbeleid voor fossiele brandstoffen. Welke impact dit nieuwe beleid voor de investeringspraktijk betekent, is nog niet geweten. Eind 2017 zaten er wel nog voor 4% van de portefeuille controversiële bedrijven in waaronder Rio Tinto, Exxon Mobil, VF Corp en Volkswagen in portefeuille.

Verder heeft FairFin gemerkt dat in deze drie pensioenfondsen investeringen zitten van bedrijven die hun hoofdzetel in een belastingparadijs hebben. Er is dus zeker nog ruimte voor verbetering. We hopen dat deze spelers deze trend zullen voortzetten en vergezeld zullen worden door andere financiële instellingen.

Bert Gabriëls heeft, op basis van de analyse van FairFin, alvast beslist om zijn derde pijler pensioenspaargeld over te plaatsen naar het KBC Pricos SRI fonds, maar kijkt uit naar de toekomst. Hij zou namelijk graag, samen met vele andere spaarders, willen genieten van een pensioenspaarproduct dat niet alleen 'minder slecht' is, maar echt innovatief is op maatschappelijk vlak.

Tweede pijler producten: wachten op beleid duurt te lang

Voor zijn tweede pijler ‘Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen’ (VAPZ) is Bert Gabriëls echter nog steeds op zoek. “Wat VAPZ betreft is voorlopig duidelijk dat ik dat geld niet kan overzetten naar fondsen waar ik zelf in wil investeren. Dus ik ga geen stortingen meer doen in VAPZ zolang dat niet kan, ongeacht het fiscaal nadeel,” stelt de comedian.

In het komende jaar wil hij hierrond concrete stappen ondernemen. “Het is ondertussen wel duidelijk, dat als we op een beleid moeten wachten, mijn kinderen tegen hun 50e geen leven gaan hebben. Aan die toekomst wil ik niet meewerken.”

Vind je deze analyse waardevol? Word dan lid van FairFin! Alleen met jouw steun kunnen we onafhankelijk ons werk blijven doen. Zie www.fairfin.be/lid

 

Update 2019: Duurzaam Pensioen in een nieuw jasje

In 2019 werd de campagne voor duurzaam pensioengeld in een nieuw jasje gestoken. Via onze nieuwe website kun ook jij je steentje bijdragen en in actie komen. Want onze ervaring leert: beleidsmakers en financieel beheerders bewegen pas als genoeg burgers een duwtje geven!

Doe mee op duurzaam-pensioen.be