naar nieuws

Uit Nederlands onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer en Greenpeace blijkt dat ING miljarden investeert in olie- en gasbedrijven die boren rond de Noordpool. ING leende 3,4 miljard euro uit en belegt 5 miljoen euro in oliebedrijven die boren in het poolgebied.

Door het smelten van de Noordpool wordt het steeds aantrekkelijker om olie en gas te winnen in het poolgebied. Wat rond de Zuidpool wel is gelukt (een verbod op oliewinning en mijnbouw), lukt rond de Noordpool niet, door onenigheid tussen landen. De kwetsbare natuur in het poolgebied die het door de opwarming van de aarde al zwaar heeft, komt zo verder onder druk te staan. Extra olie en gas oppompen, juist daar, betekent dat we nog dieper in de klimaatcrisis belanden. Risico's op olierampen zijn groot en het opruimen is rond de Noordpool extreem moeilijk vanwege de barre omstandigheden. 

Door te investeren in deze bedrijven of geld uit te lenen, maken banken het ontginnen van olie- en gasvelden in het Noordpoolgebied mogelijk. Banken onderschrijven verklaringen zoals het Klimaatakkoord van Parijs en de Spitsbergen Verklaring over het Klimaat. Maar ondertussen financieren banken zoals ING nieuwe olie- en gasvelden. Zo zetten ze het klimaat en een heel kwetsbaar gebied op het spel.


Roep ING op om maatregelen te nemen:

Stuur op enkele seconden een klachtenbrief naar ING via onze handige module.