onKernelRequest
onKernelResponse
  naar nieuws

In de FairFin Plastic Podcast gaat FairFin, samen met enkele (internationale) gasten, dieper in op het onderzoek naar de financiering van plasticproductie. Want om de plastic-golf te stoppen, moeten we kijken naar de bedrijven die plastic maken en de banken die hen financieren.

FairFin Plastic Podcast #1: Plastic, polluting from A till Z (ENG)

Plastic is meer dan alleen een afvalprobleem: de hele levensloop van plastic is vervuilend. Daarom interviewt Amadeo Ghiotto (FairFin) Delphine Lévi Alvarès (Break Free From Plastic) in deze eerste aflevering. Deze plastic-experte vertelt ons meer over de levensloop van plastic en de risico's ervan voor het milieu, het klimaat en onze gezondheid.

FairFin Plastic Podcast #2: The systemic risk of plastic (ENG)

In deze aflevering bekijken we hoe plastic op zeer korte tijd een deel van ons dagdagelijkse leven werd. Amadeo Ghiotto (FairFin) interviewt Joan Marc Simon (Zero waste Europe). Ze bespreken de rol van plastic in onze samenleving en de mechanismen achter de plasticmarkt die ervoor zorgen dat we plastic blijven kopen, zelfs wanneer we het niet meer willen. 

FairFin Plastic Podcast #3: INEOS’ Project One (ENG)

In deze aflevering zoomen we in op de uitbreiding van de plasticindustrie. In het bijzonder op de haven van Antwerpen waar INEOS een nieuw plasticproject plant: Project One. Deze enorme investering zal een grote invloed hebben op het klimaat en het milieu. Het project is echter nog niet gebouwd, verschillende organisaties en actiegroepen doen er alles aan om het tegen te houden. Zo gebruikt Tatiana Lujan (Client Earth) de macht der wet om schadelijke praktijken, zoals plasticproductie, een halt toe te roepen. Ze vertelt er alles over aan Amadeo Ghiotto (FairFin)

FairFin Plastic Podcast #4: Who finances the plastic flood? (ENG)

Banken in België investeerden bijna 3 miljard euro in INEOS en Borealis die nieuwe plasticprojecten plannen in de Antwerpse haven. In deze aflevering vertelt Amadeo Ghiotto (FairFin) meer over de geldstromen naar deze chemiereuzen, het grote economische risico dat vasthangt aan investeringen in de plasticproductie en wat we eraan kunnen doen.

FairFin Plastic Podcast #5: Bonus aflevering (NL)

In deze bonus aflevering van de FairFin plastic podcast gaan we dieper in op het onderzoek dat FairFin voert naar de financiering van plastic productie. Want om de stortvloed aan plastic te stoppen, moeten zowel de bedrijven die plastic maken als de banken die in hen investeren, onder de loep genomen worden


Beluister onze podcasts ook op andere platformen:

Spotify

Google Podcasts

YouTube


FairFin Plastic Podcast opgenomen en bewerkt door Marie De Broeck.