onKernelRequest
onKernelResponse

Verander van bank in vier stappen

Ontevreden over het gedrag van je bank? Stap dan over naar een bank die het beter doet. Dankzij bankswitching, de gratis bankoverstapdienst, regelen banken onderling de nodige administratie. Dit kan voor zowel spaar- als zichtrekeningen. Met deze eenvoudige handleiding maak je vandaag nog de overstap. Ontdek hieronder hoe het werkt.

Volg het stappenplan

 1. Je opent een nieuwe rekening bij de bank waar je naartoe wilt. 

  Tip: Download of print ook alvast belangrijke rekeninginformatie. Bijvoorbeeld aankoopbewijs van apparaten die nog onder de garantie vallen, de betaling van facturen, alimentatie en schenkingen. Na de afsluiting heb je namelijk geen toegang meer tot rekeningafschriften en attesten. 
   
 2. Vul het formulier in voor de bankoverstapdienst 

  Standaard is de overstap afgerond 10 bankwerkdagen na je aanvraag, maar je kunt ook zelf een specifieke overstapdatum opgeven, tot maximum één maand na aanvraag.
  Lees de brochure en het reglement van Bankswitching. 
 3. Tien werkdagen tot een maand later krijg je bevestiging van je nieuwe bank dat je overstap rond is.

  Proficiat, je bankoverstap is nu compleet! 
 1. Je opent een nieuwe rekening bij de bank waar je naartoe wilt. 

  Tip: Download of print ook alvast belangrijke rekeninginformatie. Bijvoorbeeld aankoopbewijs van apparaten die nog onder de garantie vallen, de betaling van facturen, alimentatie en schenkingen. Na de afsluiting heb je namelijk geen toegang meer tot rekeningafschriften en attesten. 
   
 2. Vul het formulier in voor de bankoverstapdienst. 

  Standaard is de overstap afgerond 10 bankwerkdagen na je aanvraag, maar je kunt ook zelf een specifieke overstapdatum opgeven, tot maximum één maand na aanvraag.
  Lees de brochure en het reglement van Bankswitching. 
 3. Tien werkdagen tot een maand later krijg je bevestiging van je nieuwe bank dat je overstap rond is.

  Proficiat, je bankoverstap is nu compleet! 

Wie doet wat?

 • Ze zet jouw overschrijvingsopdrachten over.
 • De bank contacteert regelmatige betalers, zoals uw werkgever of ziekenfonds, om uw nieuw rekeningnummer te gebruiken.
 •  Ze zet de domiciliëringen, doorlopende opdrachten en betalingen met memodatum over. Bijvoorbeeld de telecomoperator of energieleverancier.
 • Ze schrappen je betaalkaarten.
 • Staat je rekening bij  je overstap op een negatief saldo, dan neemt je oude bank contact met je op om dat aan te vullen.
 • Ze vereffenen jouw oude zichtrekening en zetten het saldo over op een zichtrekening bij jouw nieuwe bank.
 • Je kan ervoor kiezen om je oude rekening te laten afsluiten, zonder dat je bij je oude bank langs hoeft te gaan.
 • Nieuwe betaalkaarten aanvragen
 • Oude betaalkaarten vernietigen
 • Gaf je je rekeningnummer door aan bedrijven voor occasionele (terug)betalingen, dan moet je  die zelf contacteren.
 • Je nieuwe bank bezorgt je een overzicht van schuldeisers (bv. uw energieleverancier) en/of opdrachtgevers (bv. je werkgever) van terugkerende overschrijvingen. Kon je nieuwe bank de schuldeisers niet contacteren, dan word je verwittigd en moet je de betrokkenen zelf inlichten.
 • Domiciliëringen op de kredietkaart moet je zelf koppelen aan de nieuwe kaart. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement op Netflix of Spotify.
 • Je nieuw rekeningnummer doorgeven aan vrienden en familie voor overschrijvingen

Verander van bank. Zet de overstap naar

Triodos bank logovdk bank logoargenta bank logoing bank logoabc bank logobelfius bank logobnp paribas bank logodeutsche bank bank logo

Verschillende overstapmogelijkheden

 • Je vraagt de vereffening van je oude spaarrekening.

  Dit is mogelijk bij alle banken op BankWijzer, behalve Argenta, Triodos en Deutsche Bank.
 • Je vraagt de overdracht van je betaalopdrachten én een vereffening van je oude zichtrekening.
 • Je vraagt enkel de overdracht van je betaalopdrachten. 
 • Je vraagt enkel een vereffening van je oude zichtrekening.

  Dit is mogelijk bij alle banken op BankWijzer, behalve Triodos (die biedt enkel zichtrekeningen aan voor ondernemers).

Hou ook rekening met

Je wilt graag van bank veranderen, maar je volgt graag  elk onderdeel van je bankrekening zorgvuldig op? Met de volgende aandachtspunten zie je geen enkel detail over het hoofd.

Alleen domiciliëringen die in de voorbije 13 maanden actief waren, worden overgezet. In die periode moeten minstens zes overschrijvingen zijn gedaan. Voor betalingen van je werkgever of ziekenfonds volstaat één overschrijving. Je kijkt het best na of je domiciliëringen hebt die buiten die periode vielen. Als je je rekeningnummer doorgaf aan bedrijven voor occasionele (terug)betalingen, moet u die contacteren. Bijvoorbeeld Zalando of bol.com.

Bij een bankoverstap voor spaarrekeningen is het interessant rekening te houden met de datum van de overstap.  Voor bedragen die minstens twaalf maanden op uw rekening staan, krijgt u een getrouwheidspremie. Die is doorgaans hoger dan de basisrente. Je kan via je uittreksels of online banking nagaan wanneer de storting voorzien is. Maar de meeste banken bieden een relatief lage getrouwheidspremie aan. Of het waard is om je overstap hiervoor uit te stellen, is een afweging die je zelf moet maken.

Ontvang je een pensioen, kies dan voor een overstapdatum van één maand na de aanvraag. De pensioendienst verwerkt enkele dagen voor de uitbetalingen namelijk geen bijwerkingen van rekeningnummers meer. Zo ben je zeker van een vlotte overstap.

Kijk na of je bij je vorige bank een afrekening krijgt voor je kredietkaart. Die zal automatisch doorgaan, zelfs als op de rekening onvoldoende geld staat. Je riskeert dan een negatief saldo. Voorzie dus voldoende geld op uw rekening als er een afrekening komt.

Heb je een zichtrekening bij de bank waar je je hypotheek  afsloot? Dan geniet je mogelijk van een commerciële korting op de rente van de hypotheek. Of je die korting verliest wanneer je je zichtrekening bij een andere bank wilt overzetten, hangt af van je contract. Als daar geen expliciete voorwaarden in staan over de zichtrekening en loondomiciliëring, kan de bank niet eisen dat je je  zichtrekening behoudt. Als dat wel expliciet in het contract staat, heeft de bank het recht de rentevoet aan te passen en zal je lening duurder worden.

Om dit op te lossen, kan je nagaan of je bank toelaat dat je overschakelt op een gratis rekening. Of je kunt je oude zichtrekening behouden om de lening af te betalen en je nieuwe zichtrekening gebruiken voor alle andere verrichtingen.

Leningen worden niet overgezet bij een bankoverstap. Wel kan je ze afbetalen via een zichtrekening bij je nieuwe bank. Ook kredietopeningen, de mogelijkheid om onder nul te gaan, worden niet overgezet. Wil je die optie behouden, vraag dan een nieuw krediet aan bij je nieuwe bank.

Effectenrekeningen vallen niet onder de bankoverstapdienst. Een effectenrekening afsluiten is gratis, het overboeken van de effecten is dat niet.

Om de kosten te beperken, kan je ervoor kiezen je portefeuille af te bouwen en het geld over te schrijven naar uw nieuwe rekening. Je betaalt dan transactiekosten en beurstaksen. Vraag ook aan je nieuwe bank of zij die overdrachtskosten voor haar rekening wil nemen, en zo ja, onder welke voorwaarden.

Ervaar je problemen bij de bankoverstap, wend je dan tot de klantendienst van de bank(en). Als je geen of geen bevredigend antwoord krijgt binnen 30 dagen, kan je gratis beroep doen op Ombudsfin. Die instelling is bevoegd voor alle geschillen tussen een klant en zijn bank.