onKernelRequest
onKernelResponse
  naar nieuws

De nucleaire spanningen in de wereld lopen op. De wereld zou een stuk beter af zonder nucleaire wapens. Ze hebben immers een mega-vernietigingskracht. Kernwapens maken veel dodelijke slachtoffers en veroorzaken onmenselijk lijden in enorme gebieden, tot decennia na de aanval. In Japan ervaren honderdduizenden mensen vandaag nog altijd de gevolgen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945.

Een jaar geleden onderhandelden 122 landen (evenwel zonder Belgi√ę) in het kader van de VN over een algemeen verbod op kernwapens. Deze onderhandelingen werpen hun vruchten af. Financi√ęle instellingen beginnen na clustermunitie, chemische wapens en anti-persoonsmijnen nu eindelijk ook kernwapens te beschouwen als controversi√ęle wapens en ze uit te sluiten van financiering. Het begon met¬†Noorse¬†en¬†Nederlandse¬†pensioenfondsen. Daarna¬†scherpte Deutsche Bank haar beleid op kernwapens aan. In eigen land volgde KBC. De bank¬†beschouwt¬†kernwapens vanaf 1 juli als controversieel en plaatst bedrijven die hiermee bezig zijn op haar blacklist.

Professor Internationale Politiek Tom Sauer¬†schreef hierover in De Tijd: ‚ÄúDat soort van leiderschap ontbreekt bij onze politici. Als je onze politici laat doen, bestellen ze binnenkort voor miljarden euro‚Äôs gevechtsvliegtuigen met illegale kernwapens aan boord. Ze zouden zich moeten schamen. (‚Ķ) Maar niet getreurd. Het is niet omdat onze politici hun kop in het zand steken, dat de wereld gedoemd is te vergaan. We zijn niet enkel stemvee. We zijn ook burgers, we zijn journalist of lezen elke dag wat die journalist schrijft, we engageren ons in ngo‚Äôs (al is dat door ons jachtig leven beperkt in de tijd), we zijn ondernemers of werknemers, we zijn bankier of klant van een bank. We zijn academici die af en toe een kritisch opiniestuk schrijven. Ziedaar alle ingredi√ęnten om de bal aan het rollen te brengen.‚ÄĚ

Klanten hoeven bij deze positieve evolutie niet aan de kant te staan. Via de BankWijzer van FairFin kunnen klanten aan hun bank laten weten dat ze het niet eens zijn met de investeringen die ze doet met hun geld, bijvoorbeeld in kernwapens.

FairFin en Belgische Coalitie tegen Kernwapens doen crowdfunding voor Belgische acties

Op 26 september is het internationale actiedag tegen kernwapens. Het¬†Don‚Äôt Bank on the Bomb rapport¬†toonde eerder dit jaar dat vele banken actief in Belgi√ę, waaronder BNP Paribas, ING en Bank Degroof Petercam nog in kernwapens investeren. De Belgische Coalitie tegen Kernwapens en FairFin zullen op woensdag 26 september zoveel lawaai maken dat ook deze banken zich moeten uitspreken rond hun investeringen in kernwapens.

Voor dit lawaai hebben we een budget van 2500 euro nodig. Hiermee doen we een onderzoek gericht op meer gedetailleerde investeringen van ‚Äėonze‚Äô banken, maken we communicatiemateriaal en doen we verschillende acties. Wil je deze acties steunen? Dat kan door een gift te doen.¬†Via deze link kom je in een veilige online betaalomgeving terecht.¬†Voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest waarmee je tot 45% van je gift terugkrijgt. We sluiten deze crowdfundingsactie op 15 september. Wil je je als vrijwilliger aansluiten bij deze campagne? Meld je dan aan bij¬†yannick@vrede.be

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens voert al jaren campagne tegen investeringen in de kernwapenindustrie. FairFin sensibiliseert bankklanten over de investeringen van hun bank. Dit leidde in 2006 tot een verbod op investeringen in clustermunitie, gevolgd door anti-persoonsmijnen en wapens met verarmd uranium. FairFin en de Belgische Coalitie tegen Kernwapens slaan nu de handen ineen om kernwapens in dit rijtje op te nemen. Hoewel de Belgische overheid hier nog geen gevolg aan geeft, doen banken als KBC dat nu dus wel.