onKernelRequest
onKernelResponse
  naar nieuws

NewB is een jonge bank en haar beleid is nog volop in ontwikkeling. Toch staat de bank in de BankWijzer en ‘maar’ op de tweede plaats. Waar komt deze score vandaan?

Waarom hebben we NewB opgenomen?

De financiële activiteiten van NewB zijn officieel van start gegaan. Bovendien neemt de bank een symbolisch belangrijke plaats in het Belgisch banklandschap als coöperatieve bank met een expliciet duurzaam karakter. Wanneer we NewB niet beoordelen, geven we dus een onvolledig overzicht van het duurzaamheidsbeleid van de bankwereld in België.

Hoe kreeg NewB haar score?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat we enkel de beleggingsfondsen van NewB beoordelen. De bank leent nog niet aan bedrijven en investeert nog niet voor haar eigen portefeuille. 

We beoordelen NewB's beleggingsfondsen volgens dezelfde standaarden die we aan de andere banken opleggen. Dat zorgt ervoor dat NewB niet helemaal bovenaan de BankWijzer rangschikking staat, want haar beleid is nog niet afgewerkt tot in alle puntjes die wij eisen. 

Dat is niet verbazend voor een allereerste beoordeling van een nieuwe bank, wiens activiteiten en beleid nog in opbouw zijn. Meer nog, de bank heeft in deze omstandigheden zelfs een sterke score neergezet. NewB is duidelijk op de goede weg. 

De laatste maanden paste de bank op vraag van FairFin al beleidsveranderingen toe. Als NewB haar beleid verder uitwerkt, dan zal haar score omhoog gaan. Maar momenteel scoren we NewB op het beleid dat we nu zien en de activiteiten die de bank nu al onderneemt.