onKernelRequest
onKernelResponse
  naar nieuws

Geïnspireerd door het initiatief van Anneleen De bonte die pleit voor een duurzaam pensioenfonds in de medische sector, kwam geëngageerd comedian Bert Gabriels aankloppen bij FairFin. Hij is immers niet te spreken over het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) dat alle zelfstandigen in België dwingt mee te investeren in olie en gas. Onder de titel 'Haal ons geld weg uit de CO²-industrie' publiceert hij hierover vandaag een column in De Standaard. Lees hieronder de tekst:

Je zou het in alle klimaatgekibbel bijna over het hoofd zien, maar blijkbaar zijn alle politici in dit land het ondertussen wel eens over één punt. Bij alle partijen is het hoge woord eruit; we moeten stoppen met de uitstoot van CO2. Tegen 2050. We hadden het beloofd in Parijs, het stond ook al in resolutie 992, en in de dagelijkse columns en debatten wordt het niet echt meer in vraag gesteld.

Het IPCC had al becijferd dat dat technisch haalbaar is, op voorwaarde dat we de uitstoot al terugdringen met 50% tegen 2030. Dat is al over 12 jaar.

Dat betekent ook dat het tijd wordt om eens te checken waar ons geld zit. Het is tenslotte niet verstandig om massaal geld te lenen aan een fabriek, die je vervolgens gaat boycotten, omdat ze blijkt te stinken. Dat is actie voeren tegen je eigen winst.

Ikzelf heb een eenmanszaakje, en ik heb vorig jaar ontdekt dat ik via mijn spaargeld en pensioenverzekering effectief geld investeer in industrie die er voor zorgt dat mijn kleinkinderen geen 40 jaar kunnen worden. Dat is nogal een absurde ervaring.

Ik heb dan ook mijn bank en verzekeraar gevraagd of ze konden garanderen dat mijn spaargeld en pensioengeld enkel aangewend zou worden voor duurzame investeringen, en kreeg daarbij het antwoord dat ze daar best wel veel over vergaderen,  maar dat het allemaal niet zo simpel is. Een beetje het antwoord van onze regering dus. Vervolgens heb ik zelf via VZW Fairfin nagevraagd of er duurzame alternatieven zijn voor dit spaargeld, met behoud van de fiscale voordelen uiteraard, en gevraagd om alle bedragen over te maken. Voor zowel pensioensparen als voor de Individuele Pensioentoezegging (IPT) hebben we alternatieven gevonden. Dat geld is ondertussen op weg naar bedrijven die voor de innovatie zorgen die we dringend nodig hebben.

Voor het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) was dat niet mogelijk. Gewoon niet. Ik doe sinds vorig jaar dus niet meer mee aan die spaarformule. Jammer dat ik daarbij een fiscaal voordeel verlies, maar ik ben het beu om betutteld te worden in de zeggenschap over mijn eigen geld. Het is toch eigenaardig dat alle zelfstandigen in België gedwongen worden om mee te investeren in olie en gas, terwijl we tegelijkertijd tegen die bedrijven staan roepen dat ze moeten stoppen. Bij deze dus een warme oproep aan de grote verzekeraars, om ook hiervoor een duurzaam alternatief te voorzien.

Verder zou ik graag alle collega’s, maar ook alle bedrijven en overheden die vinden dat er iets moet gebeuren, willen vragen om niet alleen aan de politiek, maar ook aan de markt een duidelijk signaal te geven.

Alle pensioenreserves in de tweede en derde pijler worden nog vrolijk belegd in nieuwe oliebronnen en ontbossingsplannen. Dat gaat om 150 miljard, geïnvesteerd op termijnen die de uitdoving van de fossiele sector ruim kunnen overschrijden. Elke CEO die “Sign My Future” heeft getekend, kan best zo snel mogelijk z’n pensioenverzekering weghalen uit de fossiele industrie, of anders heeft hij net de afbouw getekend van alle pensioenen van z’n volledige personeel.

Verder hebben we nog 270 miljard spaargeld op de rekening staan. Ieder die niet wil dat daarmee nieuwe broeikasgassen worden geproduceerd, heeft de macht om dat ook effectief te beletten. Klanten van de 4 grootste banken in ons land kunnen aan hun bank kenbaar maken dat ze niet langer willen dat met hun geld nieuwe broeikasgassen worden geproduceerd en zich zo aansluiten bij de Move Your Money-campagne.

Anders eisen we van onze politiek een klimaatwet die de CO2 moet doen dalen, maar investeren we tegelijkertijd in een sector die miljoenen besteed aan het lobbyen tegen die wet. Op die manier dwingen we zelf die bedrijven om elke klimaatwet prompt door een apparaat juristen te laten versnipperen. En drijven we onze politici tot wanhoop. Dan zijn we in het eindeloos en geldverslindend gevecht tussen politiek en lobby zelf van beide kanten de gulle financier. Dat zou een goeie grap zijn, maar ook wel sneu.

Wij zijn als burgers misschien niet het groot kapitaal, maar we zijn mogelijk nog groter.

Bert Gabriels

Bekijk de discussie hierover in De Afspraak (18/02/2019) tussen Bert Gabriels en Karel Van Eetvelt (Febelfin).