onKernelRequest
onKernelResponse
  naar nieuws

De 50 grootste investeringsbanken ter wereld investeerden vorig jaar meer dan 2211 miljard euro in economische activiteiten die aan de basis liggen van de verwoesting van de biodiversiteit. BNP Paribas, die meer dan 100 miljard voor haar rekening neemt, zit bij de top 10 boosdoeners.

Dat blijkt uit een rapport van portfolio.earth, een nieuw initiatief onder leiding van financiƫle, economische en milieudeskundigen die de rol van de financiƫle sector in de vernietiging van de natuur beter wil begrijpen.

Het rapport spreekt over investeringen ter waarde van meer dan 2.211 miljard euro. Dat is bijna zoveel als de volledige economie van India. De top 10 banken die aanslagen plegen op de natuur zijn Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase, Mizuho Financial, Wells Fargo, BNP Paribas, Mitsubishi UFJ Financial, HSBC, SMBC Group en Barclays. In de top 50 zitten ook andere banken die actief zijn in Belgiƫ, waaronder ING en Deutsche Bank.

Ons overleven hangt af van de biodiversiteit. Covid-19 toont nog eens dat de natuur de basis vormt voor het functioneren van onze gezondheid, onze samenleving en onze economie. Dankzij een gezonde natuurlijk omgeving en een rijke biodiversiteit blijft het risico op dit soort ziekten beperkt. Als we radicaal ingrijpen in de natuur, creƫren we omstandigheden waarin pandemieƫn kunnen ontstaan.

Onze ministers blijven het probleem negeren, ondanks overweldigend bewijsmateriaal. Dit is schuldig verzuim.
Frank Vanaerschot - onderzoeker bij FairFin

Het rapport stelt dat de banken niet in staat zijn om de impact van hun activiteiten te meten, omdat ze nauwelijks een beleid hebben om ons ecosysteem te beschermen. De onderzoekers koppelen de financiĆ«le diensten van investeringsbanken aan sectoren die door de VN zijn aangewezen als de belangrijkste aanjagers van het verlies aan biodiversiteit. De sectoren omvatten voedsel, bosbouw, mijnbouw, fossiele brandstoffen, infrastructuur, toerisme en vervoer en logistiek. Deze worden door het Intergouvernementeel Platform voor Wetenschapsbeleid inzake Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES), een wetenschappelijk orgaan van de VN, geĆÆdentificeerd als de drijvende krachten achter het biodiversiteitsverlies.

Enkele maanden geleden berichtten we nog dat BNP Paribas de meest vervuilende bank van Europa is, omwille van massale investeringen in de fossiele industrie. Maar de schade die de bank aanricht aan de natuur overstijgt dus de fossiele industrie en omvat ook sectoren met een zware impact op de biodiversiteit van onze planeet.

Ook de Belgische overheid is medeplichtig. ā€œDe Belgische overheid redde Fortis (dat later een deel van BNP Paribas werd) bij de bankencrisis met miljarden van de belastingbetaler. Dit deed ze zonder voorwaarden te stellen op ethisch of duurzaam vlak. Daardoor bedreigt de bank met haar investeringen ongestoord onze natuur en onze toekomst. Wanneer neemt onze overheid - als grootste aandeelhouder - eindelijk eens haar verantwoordelijkheid? Ook naar andere banken toe. Deze studie toont opnieuw aan dat strikte regulering nodig is om de vervuilende investeringen van banken uit te faseren. Wij roepen hier al jaren voor op, maar ministers blijven het probleem negeren, ondanks overweldigend bewijsmateriaal. Dit is schuldig verzuimā€, aldus Frank Vanaerschot, onderzoeker bij FairFin.