naar kalender

Wat verwachten we eigenlijk van het financieel systeem? Om deze vraag te beantwoorden, gaan we op zoek naar het doel van de financiële sector. Een belangrijk debat om te voeren, zeker in tijden van crisis. FairFin kan hier natuurlijk niet ontbreken.

Het financiële systeem heeft een speciale plaats in de markteconomie: het is in vele opzichten de spin in het web. Een systeemcrash zoals in 2008 heeft onmiddellijk effect op de hele economie. Door deze centrale rol is de financiële sector de meest gereguleerde economische sector. Toch blijft het onduidelijk of al deze regulatie een sector kon creëren die de juiste doelen bereikt.

Wat verwachten we van een financieel systeem? Om deze vraag te beantwoorden, moet de vraag naar het doel van de financiële sector gesteld worden. Fundamentele reflecties over de plichten, verantwoordelijkheden en de rol van de financiële wereld zijn noodzakelijk in tijden van crisis. Hoe solidair moeten banken zijn tijdens de coronacrisis? Is er een trade-off tussen maatschappelijke en financiële stabiliteit? Welke projecten moeten financiering ontvangen? Welke plichten hebben financiële instituties tegenover welke stakeholders? Moet de sociale en ecologische impact van investeringen gemeten en gecommuniceerd worden naar klanten, en zo ja, hoe? Kortom: hoe kan de financiële sector waarde toevoegen aan de economie en deze weer van dienst zijn?

  • David Pitt-Watson (University of Cambridge)
  • Luc Van Liedekerke (Universiteit Antwerpen)
  • Frank Vanaerschot (FairFin)
  • Tom Van den Berghe (Febelfin)

Op het einde is er ruimte voor discussie.