onKernelRequest
onKernelResponse
 naar kalender

Hoe kunnen werknemers en vakbonden de toekomst van onze economie mee uittekenen? En kan dat op een manier die genoeg oog heeft voor het klimaat? Op ManiFiesta gaan we hierover in gesprek met uit de vakbonden.

Vandaag stromen duizenden miljarden publiek geld in de economie, zowel voor corona-hulpprogramma’s als voor het klimaat. Vlak voor de pandemie kondigde de EU met veel tamtam de Green Deal aan, een groot plan om de Europese economie groener te maken.

Maar waar gaat dit geld naartoe? Worden de middelen eerlijk verdeeld, of zijn het opnieuw de grote aandeelhouders en multinationals die vooraan in de rij staan? Is dit de beste manier om onze economie aan te passen aan de klimaatcrisis?

We gaan hierover in gesprek met Hans Elsen, secretaris van ACV op de luchthaven, en Roel Berghuis, bestuurder voor FNV Metaal in Nederland. Beiden drongen met succesvolle stakingen herstructureringen terug en maakten bovendien zelf een plan over hoe hun bedrijf met de nodige klimaattransitie kan omgaan.

Frank Vanaerschot van FairFin pleit voor publieke investeringen die ons allemaal ten goede komen.

Journaliste Tine Hens modereert het debat.

Sprekers:

Frank Vanaerschot

Frank Vanaerschot is politicoloog en werkt sinds 2010 bij FairFin als inhoudelijk medewerker. Hij doet onderzoek en campagnes rond de maatschappelijke impact van het financieel systeem. In 2019 voerde hij mee onderzoek over de financiering van de ecologisch duurzame en sociale transitie. Sindsdien bracht FairFin meerdere dossiers uit die dieper gaan op dit thema.

Hans Elsen

Hans Elsen is vakbondssecretaris voor het ACV bij de luchthaven. Hij leidde een ongeziene Europese staking bij Ryanair in België en maakte ook een plan voor het verduurzamen van de luchthaven.

Roel Berghuis

Roel Berghuis is bestuurder van FNV Metaal (Nederland). Hij leidde in 2020 de grote stakingsacties bij Tata Steel in 2020, met 9.000 personeelsleden een van de belangrijkste industriële bastions in Nederland. De staking leidde tot een grote overwinning tegen herstructureringen Bovendien maakte de vakbond een plan over hoe ze de staalproductie in IJmuide duurzaam kunnen maken. Hoe dat gefinancierd wordt is een belangrijke vraag in het plan.

Tine Hens (copyright Carmen De Vos)

Moderator

Tine Hens is historica, journaliste en auteur van Het klein verzet (Epo, 2015), het verhaal van mensen die van Griekenland tot Denemarken in hun eigen wijk of stad, of met hun eigen bedrijf bewijzen dat een andere, sociaalecologische economie mogelijk is.

(Foto: Carmen De Vos)

Praktisch

Dit debat vindt plaats op zondag 11 september, om 13u00, tijdens ManiFiesta, het Feest van de Solidariteit.

Tickets zijn te koop op de website van ManiFiesta.

Locatie