BNP Paribas trekt zich terug uit detentiecentra na onthulling van FairFin en De Standaard

Enkele uren nadat FairFin en De Standaard bekendmaakten dat BNP Paribas de omstreden detentiecentra voor vluchtelingen in de VS financiert, trekt de bank zich terug.

Het is de vijfde grote bank die na burgerprotest besluit om de banden met GEO Group door te knippen. Amerikaanse grootbanken zoals Wells Fargo, JPMorgan Chase en Bank of America moesten al toegeven dat ze in de fout waren en trokken zich al deels terug uit GEO en CoreCivic. Vorige week werden ze vervoegd door SunTrust, een andere belangrijke financier van het private gevangenissysteem. 

Dit was de enige juiste conclusie die de bank kon trekken uit dit schandaal. BNP Paribas zegt dat de bank de praktijken van Geo Group heeft afgetoetst aan haar eigen beleid. Daaruit vloeide de beslissing voort om niet langer zaken te doen met Geo Group, of andere privébedrijven die gevangenissen of detentiecentra uitbaten. BNP Paribas zegt in een mededeling dat er geen nieuwe financiële engagementen meer zullen worden aangegaan.

Wat een overwinning! Bedankt aan iedereen die mee brieven stuurde naar de bank en deze wantoestanden mee verspreidde.

We zijn wel benieuwd naar de details van deze beslissing: zullen ze elke vorm van financiering stilleggen en ook hun aandelen in Geo Group verkopen? We blijven de situatie opvolgen om te garanderen dat ze hun beloftes nakomen.

Bovenal hopen we ook dat BNP en het ministerie van financiën in de toekomst even snel reageren op andere mensenrechtendossiers. We brachten bijvoorbeeld twee jaar geleden een onderzoek uit over mensenrechtenschendingen in de mijnbouw, waarbij BNP ook een grote rol speelde. We wachten nog steeds op concrete engagementen in dit dossier.

Deze overwinning toont dat we een verschil kunnen maken.

Maar hier stopt het niet. We willen dit blijven opvolgen en verzekeren dat BNP Paribas haar geld effectief weghaalt. Bovendien willen we dit soort campagnes in de toekomst nog meer en beter kunnen doen.

Daarbij kunnen we alle hulp gebruiken.

FairFin hangt in grote mate af van steungevers. We zoeken dit jaar nog 5000 euro om dieper te graven en onze onderzoeken breder te verspreiden. Wil jij dit mee mogelijk maken? Stort dan voor eind september een bedrag op BE 10 5230 8038 6504 (BIC: TRIOBEBB) met de mededeling ‘onderzoek mensenrechten

* Bij een gift vanaf 40 euro ontvang je 45% terug via de belasting. Leden en schenkers worden op de hoogte gehouden van de resultaten.

Alle beetjes helpen