onKernelRequest
onKernelResponse
 naar kalender

Wie draait op voor de schulden die gemaakt zijn tijdens de corona-crisis? Gaan we weer naar jaren van besparingen? In dit online panelgesprek onderzoeken we hoe we best met de Europese schuldenberg omgaan.

De Europese Centrale Bank (ECB) pompte door corona duizenden miljarden in de economie. Overheidsinterventies waren nodig, maar teveel kwam terecht bij wie al rijk was. Als de armsten nu die schulden gaan afbetalen, dan dreigt de ongelijkheid echt te exploderen.  

Dus is de vraag van duizend miljard: wat gaan we met al die overheidsschulden doen? De coronacrisis illustreerde het belang van publieke dienstverlening en de sociale zekerheid. Door de gevolgen van klimaatopwarming en de nood aan transitie zal een sterke rol van de overheid ook in de toekomst cruciaal zijn, zoals het herfstnummer van MO* magazine stelt.

Een besparing op publieke diensten om schulden terug te betalen is absoluut niet wenselijk. Een alternatief is om een deel van die schulden kwijt te schelden. Bijvoorbeeld via de ECB, die nu eigenaar is van een groot deel van de overheidsschulden in Europa. Het klinkt als vloeken in de kerk, maar veel economen pleiten er toch voor en historisch gezien is het zelfs logisch om die stap nu te nemen.

We gaan op zoek naar het hoe en waarom van schuldkwijtschelding met volgende sprekers

Panel

Jens Van 'T Klooster, is een FWO postdoc onderzoeker aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Zijn onderzoek gaat over ethische en politieke aspecten van het bestuur van financiële markten.

Frank Vanaerschot, inhoudelijk medewerker bij FairFin en lid van de corona coalitie van vakbonden en NGO's die een positie nemen rond het financieren van de overheid. 

Pierre Delandre, monetair socioloog, expert in openbare financiën, kader in de financiële sector, auteur en onderzoeker bij Etopia.

Moderatie door Nick Meynen, senior policy officer economic transition bij de European Environmental Bureau, de federatie van milieu-NGOs in Europa. Nick is geograaf en auteur van vijf boeken, waaronder Frontlijnen. Een reis langs de achterkant van de wereldeconomie (2017) en De val van Icarus. Het virus als kantelpunt (2020).

Inschrijvingen

De inschrijvingen voor dit online panelgesprek zijn afgesloten. Blijf je graag op de hoogte van toekomstige activiteiten? Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrief.