Overslaan en naar de inhoud gaan

Main navigation

  • Campagnes
  • Dossiers
  • Nieuws
  • Kalender
 steun FAIRFIN  

Top menu

  • word lid
  • over ons
  • contact
  • aanbod

Top menu

  • word lid
  • over ons
  • contact
  • aanbod

Main navigation

  • Campagnes
  • Dossiers
  • Nieuws
  • Kalender
 steun FAIRFIN  
Belfius

Belfius is van ons


FairFin is een van dertig organisaties binnen het platform 'Belfius is van ons'. Dit platform wil van Belfius een echte publieke bank maken met een maatschappelijke missie en met controle vanuit de samenleving.

Belfius is van ons


FairFin is een van dertig organisaties binnen het platform 'Belfius is van ons'. Dit platform wil van Belfius een echte publieke bank maken met een maatschappelijke missie en met controle vanuit de samenleving.

Belfius is van Ons
Belfius

Teken de petitie

Halt aan de privatisering. Tijd voor een publiek debat over de toekomst van Belfius.

Lees het manifest

Lees hier het manifest van de campagne.

Kom erbij

Word lid van FairFin en verander mee de spelregels van het financieel systeem.

Belfius is van ons

Het platform Belfius is van ons heeft drie doelstellingen voor de bank.

  We pleiten ervoor dat een maatschappelijke opdracht centraal komt te staan bij de bank en niet het winstbejag op korte termijn.

  De eigendomsstructuur van de bank moet dit toelaten en daarom gaat het platform voor een echte publieke bank.

  Om dit te realiseren moet de bank ook verantwoording afleggen aan stakeholders (klanten, personeel, Belgische burgers) in plaats van aan shareholders alleen.

Dit is geen idealistisch idee: verschillende buurlanden waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Luxemburg hebben dergelijke publieke banken, die investeren in sectoren met veel waarde voor het land.

Alles wijst er momenteel op dat de regering Belfius snel wil verkopen. Wil jij ook dat ze meer tijd pakt om alle opties deftig te verkennen? Onderteken dan onze petitie tegen de privatisering van Belfius.

Lees meer over de campagne in de platformtekst van Belfius is van ons.


Tijdslijn

10/9/2018

Uitstel beursgang Belfius

De regering had zich tot doel gesteld een derde van Belfius op de beurs te zetten, maar heeft dit uitgesteld. Zowel het verslechteren van de situatie op de financiële markten als het uitblijven van een oplossing voor de ARCO spaarders hebben tot dit uitstel geleid. Ondertussen hebben reeds 30 gemeenten een resolutie gestemd om van Belfius een echte publieke bank te maken. Meer info vind je hier. 

10/3/2018

Gemeenten voor Belfius

Het platform Belfius is van ons lanceert een campagne om gemeenten een resolutie te laten stemmen om Belfius publiek te houden. Belfius is reeds meer dan 150 jaar de bankier van de gemeenten en de gemeenten hebben er dan ook alle belang bij dat de bank in lokale handen blijft en zich focust op dienstverlening aan de gemeenten in de plaats van de bank terug te privatiseren en het winstbejag voorop te stellen. Reeds zes gemeenten stemden een resolutie om Belfius publiek te houden: Zelzate in Vlaanderen, Assesse, Profondeville, Visé en Verviers in Wallonië en Elsene in Brussel . De resolutietekst voor gemeenten vind je hier.

 

26 april 2017

Burgers verzetten zich tegen de privatisering van Belfius

Op dezelfde dag als de aandeelhoudersvergadering van Belfius, organiseert het platform zelf een algemene vergadering over Belfius: hoewel elke belastingbetaler meebetaalt heeft aan de redding van Belfius, is er geen mogelijkheid om deel te nemen aan de officiële Algemene Vergadering van de bank. Bij ons was iedereen welkom. De principes van het platform zoals die ook in ons manifest staan, werden bediscussieerd en gestemd door de aanwezigen. Met succes! De AV van Belfius is van ons is het erover eens dat:

  1. De bank prioriteit moet geven aan het publiek belang boven winst
  2. De bank niet geprivatiseerd moet worden – zelfs niet gedeeltelijk
  3. De bank onder maatschappelijke controle van burgers moet komen

Dit zijn dan ook de principes waarop het platform verder zal werken. Eerder op de dag vond ook een actie plaats aan de hoofdzetel van Belfius. Er was heel wat media-aandacht voor de actie en de algemene vergadering van Belfius is van ons. Een verslag vind je hier.

 

24 januari, 2017

21 organisaties richten platform Belfius is van ons op.

21 middenveldorganisaties uit heel België zetten hun schouders onder een platform ‘BELFIUS IS VAN ONS’ dat de toekomst van Belfius onder de aandacht wil brengen en pleiten voor een bank die focust op haar maatschappelijke opdracht. Zowel vakbonden als milieu-organisaties, NGO's en burgercollectieven maken deel uit van het platform, dat onder meer door het initiatief van FairFin tot stand kwam. Meer informatie over de lancering van het platform vind je hier.

8 juni 2016

Fairfin organiseert debat over de toekomst van Belfius.

Tijdens dit debat bekeken we het nut van Belfius als publieke bank vanuit het perspectief van vakbonden en milieu-organisaties. Sprekers uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland geven inspiratie uit buurlanden. Hier kan je een verslag met een video van de conferentie bekijken.

6 oktober 2011

Dexia wordt tweede keer gered. De overheid nationaliseert de Belgische activiteiten.

Na een eerste redding in 2008 en drie jaar crisismanagement kijkt Dexia opnieuw tegen het faillissement aan. Deze keer zijn er geen andere mogeljijkheden meer dan de Belgische activiteiten te nationaliseren. De Belgische staat heeft op 6 oktober 2011 4 miljard euro betaalt om Belfius over te nemen. Dat is 363 euro per Belg, kinderen inbegrepen. De overheid is voortaan de enige aandeelhouder van de bank. De bedoeling is echter om de bank op termijn terug te privatiseren. De Europese Commissie zal een herstructureringsplan opstellen in ruil voor de staatssteun die de bank kreeg. De Belgische regering formuleert geen strategische of maatschappelijke doelstellingen voor de bank en er is geen transparantie of democratische controle vanuit het parlement op de bank. De meest verlieslatende activiteiten blijven achter in de Dexia Holding die moet proberen de activiteiten met zo weinig mogelijk verlies af te wikkelen. België, Frankrijk en Luxemburg staan garant voor de Holding voor een bedrag van 90 miljard euro.

30 september 2008

Redding Dexia

In de herfst van 2008 komen heel wat banken in de problemen. In België hebben zowel Fortis, KBC, Ethias en Dexia overheidssteun nodig. De federale en regionale Belgische overheden investeren 3 miljard euro belastinggeld om ervoor te zorgen dat de bank terug kapitaal heeft en kan overleven. Ook de Franse en Luxemburgse overheden springen bij. In totaal wordt er meer dan 6 miljard euro in de bank gepompt. De drie landen bieden ook een garantie aan de bank ter waarde van 150 miljard euro, waarvan België 60 procent voor zijn rekening neemt. Oud premier Jean Luc Dehaene zal de nieuwe voorzitter van Dexia worden en heeft als opdracht de bank terug op de rails te krijgen.

Meer over Belfius is van Ons

Too big to fail
02 oktober 2018

Tien jaar later: broze stabiliteit en systemische blootstelling bij banken in België

Het model van de te grote en met elkaar verstrengelde banken die - als ze in de problemen komen - enkel met publieke middelen overeind gehouden k... Lees meer
Belfius is van Ons
Beurs Stop
29 september 2018

Acht redenen waarom Belfius niet naar de beurs brengen goed is voor ons

Als het goed is, mag het ook gezegd. De beslissing Belfius niet naar de beurs te brengen, is een van de beste resultaten van de regering Michel. ... Lees meer
Belfius is van Ons

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Als je op inschrijven klikt ontvang je de nieuwsbrief van FairFin per mail. We gebruiken je gegevens enkel daarvoor. Uitschrijven kan altijd. Lees voor meer info ons privacybeleid.

Footer menu

  • Over FairFin
  • Nieuws
  • Dossiers
  • Kalender
  • Contact
  • Move Your Money
  • FairFin & Financité Label
  • Duurzaam Pensioen
  • Belfius is van ons
  • BankWijzer

Vooruitgangstraat 333/9, 1030 Brussel, België, info@fairfin.be,
Tel: +32 2 201 07 70, Ondernemingsnr.: 0423.552.973

©2020 Fairfin - Algemene Voorwaarden - Privacy -