Sparen: een introductie

superheld

Je eerste contact met een bank is meestal om een rekening te openen.  Sommige banken bieden duurzame spaarrekeningen aan. Deze onderscheiden zich van klassieke spaarrekeningen doordat het geld dat daarop wordt gespaard, gebruikt wordt om sociale en ecologische initiatieven te financieren. Geld op dergelijke rekeningen wordt niet gebruikt om praktijken te financieren die slecht zijn voor mens en milieu.

De spaar- en termijnrekeningen van  Triodos Bank en de SpaarPlus rekening van VDK bieden je, vanuit sociaal en ecologisch standpunt, het beste alternatief. VDK biedt ook een zichtrekening aan.

Een duurzame spaarrekening voor erbij

Van bank veranderen voor je zichtrekening hoeft niet moeilijk te zijn. Kies een nieuwe bank en vraag daar om het formulier van de Bankoverstapdienst. Die neemt dan bepaalde formaliteiten van je over.

Maar wil je liever niet volledig weg bij je bank?. Zit je vast met je hypotheekverplichtingen?  Geen probleem. Go light en houd je oude rekening, terwijl je alvast een 2e rekening opent. Velen kiezen trouwens voor 2 banken tegenwoordig: als risicospreiding. Je kan je twee banken ook een andere functie geven: eentje voor je courante verrichtingen en eenntje om duurzaam te sparen.

Of open eens een rekening voor iemand anders. Bij bijna elke geboorte worden er rekeningen geopend. Pamperrekeningen, spaarrekeningen voor studies… Zou het niet leuk zijn om de volgende baby in je buurt een duurzame spaarrekening kado te doen? Heeft je petekind trouwens al een rekening? En wat met de eerste gezamenlijke rekening met je lief? Je kan er een gezamenlijk spaarpotje met oog voor een duurzame toekomst van maken.