Clustermunitie

137 Financiële instellingen van over de hele wereld hebben de voorbije jaren voor 43 miljard US dollar geïnvesteerd in producenten van clustermunitie. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Worldwide investments in cluster munitions: a shared responsibility’ dat vandaag in Berlijn wordt gepresenteerd door IKV Pax Christi (Nederland) en FairFin (België). In België bestaat er al sinds 2007 een wet die investeringen in clustermunitie verbiedt. Maar de uitvoeringsbesluiten blijven uit.

“We kregen voortdurend te horen dat de betrokken ministeries onvoldoende expertise in huis hebben om zo een lijst op te stellen. Stel je eens voor dat zo een argument wordt ingeroepen voor elk wet die gestemd wordt. Dat is toch een democratie onwaardig,” zegt Stijn Suijs (FairFin), co-auteur van het rapport.

Samen met IKV Pax Christi onderzocht FairFin de betrokkenheid van banken bij de productie van clustermunitie. Het onderzoek werd gebundeld in het rapport Worldwide Investments in Cluster Munitions: a Shared Responsibility. De onderzoeksresultaten werden in juni 2012 ge-update, net als de Key Findings. Het rapport bevat een Hall of Shame, een Hall of Fame & Runners Up en Countries' Best Practices. Het onderzoek wordt wereldwijd gebruikt door campaigners die actie voeren tegen investeringen in clustermunitie, onder de noemer 'Stop Explosive Investments'. Onderaan deze pagina vind je verschillende materialen die ondersteuning bieden aan campaigners.

Downloads:

Het rapport dat werd gepubliceerd in 2012 is een derde update van het rapport gelanceerd in oktober 2009. De versie van oktober 2009 vind je hier, de eerste update in april 2010, vind je hier.

 


 

 

Hall of Shame

 

Een overzicht van de financiële instellingen die investeren in producenten van clustermunitie. Hall of Shame (pdf)

Hall of Fame and Runners Up

Banken die een voorbeeldfunctie hebben - omdat ze een allesomvattend investeringsbeleid hebben dat clustermunitie uitsluit - worden hier in de kijker gezet. Ook banken die al stappen ondernamen, maar nog steeds niet definitief afstand deden van clustermunitie,  komen aan bod in deze sectie. Deze laatste categorie vormen de Runners-up. Hall of Fame & Runners Up (pdf)

Countries’ best practices

België was het eerste land ter wereld dat een volledig verbod op investeringen in clustermunitie instelde. Een aantal landen volgde dit voorbeeld, tientallen landen plannen een volledig verbod in het kader van de toepassing van de Oslo Convention on Cluster Munition (2008). Countries' Best Practices (pdf)

Financiële instellingen die aandelen of obligaties van clustermunitie-producenten bezitten of beheren

Zowel in het rapport van oktober 2009 als in de update van april 2010 werd een drempelwaarde gebruikt voor het bezit of beheer van aandelen en obligaties van clustermunitie-producenten. (minimum 1% voor bedrijven uit de VS, 0,1% voor Aziatische bedrijven). Dit is een pragmatische keuze, omdat het in kaart brengen van alle financiële instellingen die dergelijke obligaties of aandelen bezitten of beheren,  een té uitgebreide lijst zou opleveren. Er bestaan dus heel wat financiële instellingen die obligaties en aandelen in bezit of beheer hebben onder deze drempelwaarde. In de publicaties hieronder vindt u meer informatie.

Cluster munitions producers share & bondholders spreadsheet (Excel)

How to read the spreadsheet (pdf)

Research guidelines

 

Campagne: 'Stop Explosive Investments'

Netwerk Vlaanderen en IKV Pax Christi zijn lid van de Cluster Munitions Coalition, een internationale koepel van ngo’s. Overal ter wereld gaan campaigners aan de slag met de Stop Explosive Investments-campagne, om in eigen land investeringen in clustermunitie een halt toe toe roepen.

Situatie in België

België was in 2007 het eerste land ter wereld dat een wet aannam waarmee investeringen in bedrijven die antipersoonsmijnen en clustermunitie produceren, verboden worden. Die wet werd in de zomer van 2009 uitgebreid met investeringen in wapens met verarmd uranium. Tot op heden is de Belgische regering er niet in geslaagd de wet te implementeren.

“De Minister van Financiën is verantwoordelijk voor deze situatie,” zegt Esther Vandenbroucke van Netwerk Vlaanderen. “Door na te laten een lijst op te stellen, zet minister Reynders de koploperspositie van België inzake clustermunitie op het spel. Een zwarte lijst is deel van de wet: zo’n lijst bevat informatie noodzakelijk voor zowel individuele beleggers als financiële instellingen, om er zeker van te kunnen zijn dat ze de wet naleven én voor de regering om dat te kunnen controleren.”

Netwerk Vlaanderen roept de Belgische regering op hun eigen wet te implementeren en haar positie als voortrekker op het gebied van investeringen in clustermunitieproducenten, terug in te nemen. België kan en moet een voorbeeld blijven zijn voor de rest van de wereld, door werk te maken van de implementatie van de wet.

Persbericht n.a.v. update rapport 2011: 'Investeringen gaan door, ondanks internationaal verbod' (25 mei 2011)

Achtergrondnota bij de reactie van Minister van Financiën Reynders nav meerdere parlementaire vragen over de lijst met bedrijven betrokken bij de productie van clustermunitie en anti-persoonsmijnen. (mei 2010, pdf)

Achtergronddossier persconferentie. Belgium no longer an international front runner.  (12 February 2010, pdf)

Achtergronddossier: overtredingen op verbod op financiering clustermunitie. Belgische investeerders op de illegale tour?  (8 mei 2009, pdf)

Achtergrondnota bij de reactie van Minister Reynders op het gebrek aan implementaite van de wet (30 april 2008, pdf)

Questions & Answers on the Belgian law prohibiting the financing of production, trade and use of anti-personnel mines and cluster munitions (July 2007, pdf)

 


Enkele materialen om campaigners op weg te helpen:

Kom naar de startdag Ikstopwapenhandel.eu

logo man

KBC Groep en BNP Paribas investeren miljoenen dollars in kernwapens

lockheed

Banken moeten durven kiezen

Salade de poivrons verts, rouges et jaunes avec tomates, ail et oignons rouges
Inhoud syndicerenRSS