BNP Paribas, Deutsche Bank en ING investeren 1,34 miljard in steenkool

FairFin, Climaxi en BankTrack vragen om investeringen in échte power plants

President Obama heeft een belangrijke stap gezet om klimaatopwarming aan te pakken. De doelstelling om 30% minder CO2 uit te stoten tegen 2030 zal de steenkoolsector onder hevige druk zetten, aangezien ze voor bijna de helft van de Amerikaanse elektriciteitsopwekking zorgt. Energieopwekking uit steenkool moet ook in Europa teruggedrongen worden. FairFin, Climaxi en BankTrack vragen banken om hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Wie denkt dat steenkool iets van ver weg of lang geleden is, heeft het mis. In Europa alleen al staan er de komende jaren 71 nieuwe (!) steenkoolcentrales gepland. Dit terwijl steenkool een van de meest vervuilende vormen van energieopwekking is. De keuze voor steenkool houdt bovendien de transitie naar een groene energievoorziening tegen.

In de VS blijkt men eindelijk te begrijpen dat klimaatopwarming aanpakken "gaat over het beschermen van onze gezondheid en onze leefwereld", zegt Gina McCarthy, van het Environmental Protection Agency. De VS wil graag een voorbeeld in de wereld zijn en ze toont dat dit enkel kan worden aangepakt door moeilijke politieke beslissingen te nemen die de industrie dwingt te veranderen. Als de VS het kan, waarom Europa dan niet?

Vijf banken actief in België investeren samen 1,38 miljard in steenkool

De keuze voor steenkool wordt voor een groot deel in stand wordt gehouden door investeringen van ‘onze’ banken in Europese steenkoolbedrijven als RWE, Vattenfall en PGE. BNP Paribas investeert 668,2 miljoen in de drie bedrijven, Deutsche Bank 575,4 miljoen, ING 98,6 miljoen, Belfius 21 miljoen en KBC 17 miljoen.

FairFin, Climaxi en BankTrack roepen banken op om te niet te investeren in nieuwe steenkoolcentrales en dit op te nemen in hun beleid; te investeren in hernieuwbare energie; écht duurzame spaar- en beleggingsproducten te ontwikkelen; goedkoop krediet te geven aan groene projecten en hun diensten of producten alleen ‘duurzaam’ of ‘groen’ te noemen als ze dat ook zijn.

Investeer in échte power planten!

Bankklanten kunnen bij FairFin een ‘zaadbommetje’ opvragen, die ze kunnen planten bij een van de banken die grote investeringen in steenkool doet. De tuinen van de banken zullen er binnenkort mooi uitzien, hun investeringsportefeuilles hopelijk ook.

> rapport Banking on Coal

> investeringen in steenkool door banken actief in Belgie

> Vraag je bank om een proper beleid

> Plant een power plant