Kapitaalmarktunie: beleidsmakers vormen bedreiging voor bevolking

Economische hervormingen met een grote impact op ons leven blijven doorgevoerd worden door en voor Europeanen, we praten er alleen niet meer over. Een van die hervormingen tart alle verbeelding: Europa wilt het verpakken en verhandelen van hypotheekleningen promoten. Het gaat wel degelijk om hetzelfde handeltje dat de crisis van 2008 veroorzaakt heeft. Vandaag organiseert de lobby voor financiële markten in Europa (AFME) een groot lobby event in Brussel dat voorstanders van verpakte hypotheken uit beleid en industrie samenbrengt.

Europese beleidsmakers weten dat ze verpakte huisleningen niet zomaar met veel grote fanfare weer kunnen promoten. De voorgestelde richtlijnen om dit handeltje terug te laten floreren zit netjes verpakt in de kapitaalmarktunie, het prestigeproject van Commissaris voor financiële markten Jonathan Hill (die in een vroeger leven een lobbykantoor uitbaatte). De kapitaalmarktunie maakt op zijn beurt weer deel uit van het 5 presidents report, een plan van Juncker (Europese Commissie), Draghi (ECB), Dijsselbloem (Eurozone), Tusk (Europese Raad) en Schultz (Europees parlement) om de Europese Economische en Monetaire Unie te consolideren. De Nederlandse financiële geograaf Ewald Engelen heeft dit toxische voorstel netjes weer uitgepakt.

Schaduwbankieren verpakt als KMO-steun

Het lijkt alsof de Europese Commissie van de Europese financiële markten een crowdfundingfestijn gaat maken (“nu kan ook een Nederlander investeren in een pizzeria in Italië”). Het lijkt echter meer op een rijk van schaduwbankieren.

Concreet gaat het voorstel immers helemaal niet om financiering buiten banken om, maar om het opwaarderen van securitiseren: het verpakken en verkopen van leningen door, jawel, banken. Volgens de Europese Commissie is dat goed voor de groei van de reële economie. In 2008 was de meerderheid van de verpakte leningen hypotheken, leningen aan KMO's waren eerder een uitzondering. Hypotheken zijn een meer gestandardiseerde vorm van kredieten, waardoor het eenvoudiger en winstgevender is ze te verhandelen. De Commissie legt helemaal niet uit wat ze gaat doen opdat dit nu anders zou worden.

En waarom leningen herverpakken nu minder gevaarlijk zou zijn dan in 2008 is ook weinig geloofwaardig. De Europese Commissie heeft een label met criteria bedacht waaraan de handel in leningen aan moet voldoen, maar dit label pakt alleen de allerergste excessen aan. Het gros van de herverpakte leningen in 2008 zou nu ook een label krijgen.

Risico voor belastingbetaler

Hoe pervers de gevolgen van de kapitaalmarktunie gaan zijn, wordt duidelijk als we kijken wat zich in Griekenland afspeelt op de huizenmarkt. Onder druk van Europa werd onlangs de bescherming voor gezinnen tegen hypotheekschuldeisers (die in Griekenland bestond bij wijze van Europese uitzondering) teruggebracht tot gezinnen met een jaarinkomen tot 23000 euro. Daarmee heeft Europa de Grieken een eind verder op weg gezet richting bescherming van schuldeisers – een van de voorwaarden die de Commissie wilt opleggen om hypotheken te kunnen verhandelen. Ewald Engelen vermoedt dat Noord-Europese banken op de Griekse hypotheken azen.

Herverpakte hypotheekleningen die aan de basis lagen van de grootste financiële crisis ooit, zullen opnieuw als een investering met een laag risico beschouwd worden zodat banken hun herverpakkingsindustrie opnieuw winstgevend kunnen laten draaien. Bankiers doen hun lobbywerk, maar vooral beleidsmakers hebben hardnekkig geweigerd de nodige lessen te trekken. Zij vertegenwoordigen ons niet, ze vormen een bedreiging voor ons.

Doe mee met de counterlobby!

Als het aan Jonathan Hill ligt, wordt de kapitaalmarktunie zo snel mogelijk ingevoerd. Laat onze regeringsleiders weten dat je het hier niet mee eens bent! Tweet:

@jvanovertveldt Gaat u nu echt de #rommelhypotheken opnieuw als 'veilig' promoten?! http://bit.ly/1XJFUoL  #EMCMU

Lees het volledige artikel van Frank Vanaerschot over de Kapitaalmarktunie op DeWereldMorgen.be