Global Divestment Day actiedag - doe mee!

Vind jij ook dat onze banken moeten stoppen met geld pompen in olie en steenkool? Hou je van creatieve acties? Dan is het Kaaitheater in Brussel voor jou op 14 februari the place to be.

De opwarming van het klimaat is een serieus probleem. Steeds meer rapporten benadrukken de rol van fossiele brandstoffen hierin. Een switch naar nieuwe vormen van energie is onontbeerlijk. Maar er beweegt nog veel te weinig: bedrijven, banken en regeringen zitten in een stevig systeem waar ze elkaar angstvallig ter plekke houden.

Een strategie die in het verleden al succesvol is gebleken, is die van het desinvesteren. Daarbij sturen burgers en organisaties erop aan dat financiele- en overheidsinstellingen hun investeringen in schadelijke bedrijven, stopzetten (of geen nieuwe leningen meer te geven). Geldstromen drogen zo op en er komt geld vrij voor duurzame projecten.

Zaterdag 14 februari is Global Divestment Day. Wereldwijd komen duizenden mensen op straat om instellingen te vragen om te desinvesteren uit fossiele brandstoffen. In Brussel is het in het Kaaitheater te doen. Daar is iedereen uitgenodigd om deel te nemen aan een workshop creatief verzet en vervolgens met de opgedane kennis in groepjes actie te gaan voeren in de stad. Organisatoren zijn Climate Express en John Jordan en Isabelle Frémeaux van The Laboratory of Insurrectionary Imagination, kunstenaars/activisten die aan de wieg stonden van o.a. Liberate Tate en onze eigenste Ace Bank.

FairFin geeft een presentatie en zal een van de acties coordineren. Zin om mee te doen? Geef je hier op voor de workshop en je kunt zaterdag ter plekke kiezen welke actie het best bij jou past. Enkele praktische dingen:

  • het begint om 10u in het Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel
  • voertaal is Engels
  • voor de lunch moet je iets te eten meenemen om te delen
  • deelname is gratis maar je moet je inschrijven via de site van Kaaitheater (links bij 'Speellijst' klikken op 'Reserveer')
  • 's avonds komen we samen terug naar het Kaaitheater en is er een feestje!

Het zou heel tof zijn moest je erbij kunnen zijn! Vragen mag je altijd stellen aan marjon@fairfin.be