Brussel luidt Age of Divestment in

Belfius, BNP Paribas en KBC worden gestoord bij financiering van fossiele brandstoffen

We kenden al een vastgoedbubbel en een dotcombubbel, nu is er ook de carbon bubble. 80% van alle bewezen reserves aan fossiele brandstoffen moeten onder de grond blijven als we ons aan de internationale klimaatafspraken willen houden. Op Global Divestment Day roepen tal van burgers en organisaties wereldwijd op tot het desinvesteren uit bedrijven die extreem veel CO2 uitstoten. Banken en overheden hebben hier een verantwoordelijkheid en een sleutelrol.

Financiële markten speculeren op ons leefmilieu. Dat de resterende koolstofreserves nog steeds zo’n hoge financiële waarde wordt toegekend, betekent dat geen enkele investeerder echt rekening houdt met het risico dat ze niet verbrand zouden worden. Jaarlijks investeren energiebedrijven miljarden aan het zoeken naar en ontginnen van nieuwe fossiele brandstoffen. In de woorden van Shell-baas Van Beurden: “Als investeerders afhaken, komen daar anderen voor terug. Shell zal altijd investeerders vinden.”

Wetenschappers zijn het er echter over eens: we hebben minder dan 10 jaar voor de transitie naar hernieuwbare energie. Als actie nu uitblijft, zijn er twee scenario’s mogelijk. Ofwel worden die brandstoffen verbrand en blijft hun prijs overeind, maar zitten we met een klimaatcatastrofe. Ofwel redden we het klimaat, maar zijn die brandstoffen bijna niets meer waard en stort de markt in.

Divesting biedt ons een alternatief. Desinvesteren betekent: geldstromen naar schadelijke bedrijven droogleggen. Deze strategie heeft gewerkt om de Apartheid in Zuid-Afrika aan banden te leggen en ze werkt vandaag: pensioenfondsen, universiteiten, banken en gemeenten over heel de wereld verplaatsen hun geld, weg van fossiele brandstoffen.

John Jordan en Climate Express warmen Brussel op voor klimaattop Parijs

In Brussel kloppen bezorgde burgers vandaag op de deuren van Belfius, KBC en BNP Paribas. Bezielers van de club zijn art activists John Jordan en Isa Frémeaux, oprichters van het Laboratory of Insurrectionary Imagination, waarmee ze aan de wieg stonden van o.a. Reclaim the Streets, Liberate Tate en talloze andere ingrepen van ‘opstandige verbeelding’. Jordan en Frémeaux zakten donderdag al af naar het Kaaitheater om een driedaagse workshop creatief verzet te leiden, culminerend in de acties van vandaag. Jordan: “Het is tijd degenen die winst maken door onze toekomst op het spel zetten, te storen.”

Climate Express staat in voor de organisatie en hoopt met de workshop zoveel mogelijk mensen warm te maken voor de VN-klimaattop in Parijs in december: “Climate Express is een groeiende vrijwilligersbeweging die streeft naar een slagkrachtige en solidaire aanpak van het klimaatprobleem. Wij geloven dat er wél een alternatief is: overal broeit het en tonen mensen dat het anders kan. Het fossiele systeem moet plaatsmaken voor een frisse hernieuwbare wind.”

Een proper investeringsbeleid a.u.b.

Onderzoek van FairFin toonde aan dat Belgische banken miljarden investeren in extreem vervuilende bedrijven. Gekeken werd met hoeveel geld de financiële instellingen betrokken waren bij Aramco, Chevron, Gazprom, Shell, Coal India, Glencore Xtrata, RWE en Vattenfall. Resultaat: KBC investeerde vanaf 2012 577 miljoen euro in de bedrijven, Belfius 287 miljoen en BNP Paribas 8552 miljoen euro. De belangrijkste in België aanwezige banken klokken samen af op 25 miljard euro.

Dit terwijl banken zelf steeds duidelijker aangeven bezorgd te zijn om de toekomst van de planeet. Frank Vanaerschot van FairFin: “Helaas vertalen ze deze bezorgdheid voornamelijk in het beperken van de CO2-uitstoot in hun eigen productie (energiezuinige kantoren, een duurzaam wagenpark) en trekken ze het niet door in hun investeringsbeleid.” ING bijvoorbeeld, wil klimaatneutraal zijn. Ze compenseerden hiertoe in 2007 281.000 ton CO2. Een gemiddelde steenkoolcentrale stoot echter 5,68 miljoen ton CO2 uit: twintig keer meer dus. “Als banken zichzelf en het klimaat serieus nemen, maken ze werk van een proper investeringsbeleid.”