De verbroken beloften van Wilmar en haar financiers

Zes maanden nadat Wilmar haar beleid 'no peat, no deforestation, no exploitation' presenteerde, maakt het palmoliebedrijf zich nog altijd schuldig aan grootschalige ontbossing en landroof. Financiers uit de VS en Europa maken dit mee mogelijk: onderzoek van Friends of the Earth Europe toont aan dat ze samen 371 miljoen euro in Wilmar investeren via aandelen en 1,1 miljard euro via leningen. Ook BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en KBC doen mee.

In tegenspraak met de Nigeriaanse wet, heeft Wilmar in Nigeria al duizenden hectares land ontbost en gebulldozerd. In april 2014 pikte Wilmar nog bosland in de buurt van Afi Wildlife Sanctuary in: een stuk bos dat een buffer vormt tussen twee wildreservaten. In Oeganda ontwikkelt Wilmar plantages op de Kalangala eilanden in Lake Victoria. De plantages komen in de plaats van bossen; bossen die de eilanders nodig hebben voor hun voedselvoorziening, medicijnen en onderhoud. Wilmar erkent in het voortgangsrapport rond haar beleid (mei 2014) dat er problemen zijn in Oeganda en Nigeria, maar heeft nog geen plan voor verbetering noch voor compensatie aan de getroffen bevolking.  

KBC: “geen exotische activiteiten”

Financiële instellingen uit de VS en Europa hebben samen 371 miljoen euro in Wilmar geïnvesteerd via aandelen en 1,1 miljard euro via leningen. Tussen de investeerders vinden we bekende namen: BNP Paribas bijvoorbeeld, investeert 189 miljoen via leningen; ING beheert aandelen voor meer dan 26 miljoen en Deutsche Bank voor 4 miljoen. KBC investeert 21 miljoen in Wilmar via leningen.

Juist vandaag presenteert KBC ook haar Verslag aan de Samenleving over 2013. Daarin staat onder het kopje ‘duurzaam ondernemen’ dat KBC “geen exotische activiteiten” heeft: “onze focus ligt op de lokale kernmarkten.” Middels haar investeringen in Wilmar echter, draagt KBC bij aan het schenden van rechten van lokale gemeenschapen in Liberia en inheemse stammen in Indonesië.   

Friends of the Earth vraagt de banken nu om hun financiële dienstverlening aan Wilmar te stoppen totdat die haar eigen beleid ook in de praktijk gaat volgen. Anne van Schaik, finance campaigner bij Friends of the Earth Europe: “Achter Wilmars grote woorden en progressief klinkend beleid gaat een totaal gebrek aan inspanningen schuil. Het is tijd dat financiers dit inzien. Zij moeten onmiddellijk uit Wilmar desinvesteren en hun banden met ontbossing en landroof verbreken.”

Vraag je bank om een proper beleid

“Jullie stellen vragen, wij geven antwoorden,” zo opent KBC haar Verslag aan de Samenleving. Wel, FairFin zou graag vragen om een proper beleid waarin schadelijke investeringen zoals die in Wilmar effectief worden uitgesloten. FairFin lanceert naar aanleiding van de vele verontwaardigde reacties op het filmpje Mind the Map de actie Vraag je Bank om een Proper Beleid. Bankklanten kunnen een brief voor KBC, BNP Paribas Fortis, ING, Deutsche Bank of Belfius ondertekenen via www.fairfin.be/brief

Factsheet Wilmar (in Engels)

Zie ook: Wilmar op Mind the Map