Boerderij vindt groene jongens en meisjes

Of: hoe alternatieve financiering kan leiden tot structurele samenwerking

’t Legumenhofke in Neerijse is een biologisch groenteteeltbedrijf in opstart op een oppervlakte van ongeveer 1 hectare, met een 40-tal soorten bekende en minder bekende groenten. Als klant van ’t Legumenhofke ontvang je in ruil voor een jaarlijkse bijdrage, wekelijks een deel van de oogst in de vorm van een groentenpakket met verse, lokaal geteelde seizoensgroenten. Deze werkvorm wordt Community Supported Agriculture (CSA) genoemd.

Financieel duwtje in de rug

’t Legumenhofke kan wel een financieel duwtje in de rug gebruiken om de opstart te vergemakkelijken en ineens het goede materiaal te kunnen aankopen om efficiënt te kunnen werken. Boerin Greet De Smedt: “Ik zou een lening kunnen aanvragen een klassieke bank maar ik ben het niet eens met de manier waarop de banken omgaan met hun klanten en vooral wat zij met het spaargeld van hun klanten financieren. Daarnaast is het ook niet zeker dat zij zo’n kleinschalig project willen financieren, tenzij tegen woekerrente. En de duurzamere bank kan mij geen lening bieden voor zo’n klein bedrag.”

Via vrienden kwam Greet in contact met SoCrowd en zo kwam de bal aan het rollen. ’t Legumenhofke vroeg 15.000 euro aan op een termijn van vijf jaar, waarvan ze eerst 5000 euro zelf zou moeten verzamelen bij sympathisanten. SoCrowd was snel overtuigd van de sociaal-ecologische meerwaarde van het project, maar voor starters is borgstelling vaak een struikelblok.Een van de mogelijkheden was een andere organisatie vragen om borg te staan voor de lening.

Meteen gevraagd voor samenwerking

Coördinator Tom Alleman van SoCrowd belde rond en kwam bij de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) terecht. Pieter Delafortrie van JNM: “Wij zijn zelf bezig met een verbouwing en kregen daarvoor een rentevrije lening van SoCrowd, dus we waren al in contact met Tom. Hij vertelde over ’t Legumenhofke en omdat wij altijd wel in zijn voor toffe, maatschappelijke projecten, waren we direct geïnteresseerd. Dan hebben we samen met SoCrowd het risico bekeken, want zeker met die verbouwing nu moeten we wel wat voorzichtig zijn. Maar toen dat in orde bleek hebben we ons borg gesteld en ’t Legumenhofke meteen ook gevraagd voor samenwerking. Een afdeling van ons in Leuven werkt daar eigenlijk heel dichtbij en hun eerstvolgende vergadering is dan daar doorgegaan. Inmiddels helpen de jongeren mee planten en beheren. Zij doen dat graag en ’t Legumenhofke heeft er ook wat aan.”

En de lening? Die is inmiddels uitgekeerd, want de 5000 euro was binnen no time binnen. ’t Legumenhofke krijgt dus de vliegende start waar ze op had gehoopt.