BNP voor miljarden in palmolie en mijnbouw

De realiteit achter glossy SRI-folders

Kinderarbeid, uitbuiting, klimaatverandering, ontbossing, de productie van controversiële wapens, belastingontduiking, corruptie… In hun glossy SRI-folders beweren multinationals dat ze hier niks mee te maken hebben, maar de realiteit vertelt een ander verhaal. Veel bedrijven schenden de mensenrechten en verwoesten het milieu. Door in deze bedrijven te investeren, doen financiële instellingen mee aan deze schadelijke praktijken en profiteren ze ervan. Het Dirty Profits II rapport laat zien wat de link is tussen 19 Europese financiële instellingen en 26 multinationals die zich schuldig maken aan schadelijke praktijken.

BNP Paribas heeft links met elk controversieel bedrijf in het onderzoek. ING met 24 van de 26 bedrijven.

BNP Paribas pakt graag uit met een groen imago. Ze zegt haar zaken volledig te doen in de lijn van universele rechten en principes - de bank zit zelfs in de stuurgroepen van de UN Global Compact en de Equator Principles. BNP Paribas schreef een beleid uit voor vier kwetsbare sectoren op gebied van milieu, waaronder de palmolieindustrie. Sinds 2011 is BNP lid van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Maar: er bestaan verschillende links tussen de bank en controversiele palmolieproducenten als Bolloré Group en Golden Agri Resources. BNP Paribas heeft ook voor 563 miljard euro aandelen in beheer van Shell, een bedrijf dat veel klachten krijgt van OECD. Iets gelijkaardigs geldt voor BNP en de mijnindustrie: hoewel BNP het probleem erkent, zijn er nauwe banden tussen de bank en de recentelijk gefuseerde bedrijven Glencore en Xstrata – die een geschiedenis van mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling delen. BNP gaf voor 2,185 miljard euro aandelen en obligaties uit voor Glencore Xstrata en gaf het bedrijf een lening van 1,564 miljard euro. Dat is meer dan iedere andere bank uit het onderzoek.

In haar spaarbrochure van 2012 zegt BNP Paribas alle bedrijven die onethisch opereren uit hun spaarproducten te hebben gehaald. Dit rapport bewijst het tegenovergestelde. Zolang BNP blijft investeren in controversiele bedrijven, zullen klanten tevergeefs naar ethische BNP producten zoeken.

Vanaf januari 2011 hebben er voor 60 miljard euro aan financiële transacties tussen de onderzochte banken en bedrijven plaatsgevonden. Zo’n 20 miljard euro aan leningen, 13 miljard euro aandelen en obligaties werden onderschreven en bijna 27 miljard euro aandelen en obligaties werden beheerd. Bekijk het rapport Dirty Profits voor alle cijfers en toelichtingen.