Aanbod ethische spaarproducten daalt ondanks vraag

De Franstalige krant L'Echo pakt deze week uit met een serie artikelen over maatschappelijk verantwoord investeren. Hierin was dinsdag te lezen dat in 2011 slechts 0,5 % van het Belgische spaargeld (1,035 miljard euro) op ethische rekeningen stond. In 2010 was dat nog 1,887 miljard. Deze enorme daling is toe te schrijven aan het verdwijnen van Ethias dat inmiddels is overgenomen door Optima Financial Planners, die vooralsnog niet zijn betrapt op ethische intenties. De Ethias spaarders zijn overigens niet geinformeerd noch geconsulteerd over de teloorgang van de MVI certificatie van hun spaarrekening bij deze overname.

Dat Optima dit vergeten is, is een zeer spijtige zaak, temeer daar een groot deel van de Belgische bankklanten er de voorkeur aan zou geven dat hun spaargeld op ethische manier zou worden geinvesteerd. Van bank veranderen, blijkt voor velen dan wel weer een grote stap.

Het aanbod waar bewuste bankklanten uit kunnen kiezen, is nu wel erg klein. Enkel Triodos, VDK Spaarbank (Wereldspaarrekening) en BNP Paribas (Krekelsparen) bieden een duurzaam spaarproduct aan.

Voor een overzicht van duurzame bankproducten zie FairFins Duurzame Wegwijzer