Turtelboom: "Justitie kan geen zwarte lijst maken"

Pingpongspel weer begonnen

Naar aanleiding van het verschijnen van de update van het rapport Worldwide Investments in Cluster Munitions twee weken geleden, stelde parlementslid Josy Arens van cdH vorige week dinsdag in de kamer aan minister van Justitie Annemie Turtelboom de vraag waarom de wet tegen investeringen in clustermunitie (die in 2007 werd aangenomen) nog altijd niet in werking is. "Hoe absurd het ook mag lijken," zegt Arens, "is de wet niet in werking omdat er een document mankeert: de lijst met 'verboden' producenten." Turtelboom antwoordde op de vraag van Arens dat "de juridische organen niet in staat zijn, noch wat betreft middelen, noch wat betreft expertise, om de informatie te vergaren die tot zo'n lijst zou leiden."

Dan hebben we goed nieuws voor de minister, want het hoeft helemaal geen probleem te zijn dat haar ministerie zelf niet over die expertise beschikt. Daar kunnen ze namelijk een bureau voor in de arm nemen. Verschillende banken actief in Belgie hebben dit reeds op deze manier gedaan. Op het probleem met de middelen belooft Arens de komende weken verder in te gaan.

Turtelboom verwijst door naar haar collega's van Economie en Financien. Het pingpongspel dat al sinds 2007 aan de gang is en bij elke nieuwe regering weer opspeelt, lijkt weer te zijn ingezet...

Lees hier het volledige verslag van de Commisie voor de Justitie van 19 juni 2012