Toch Nederlands verbod op investering in productie van clustermunitie

Ondanks een motie in de Tweede en de Eerste Kamer leek het kabinet in eerste instantie onvermurwbaar. In een brief op 13 oktober kondigt minister De Jager nu toch aan stappen te zullen ondernemen tot een verbod op investeringen in clustermunitie.

In de brief kondigt De Jager aan om “stappen te willen nemen voor een verbod op directe investeringen in de productie, verkoop en distributie van clustermunitie”. Rond de jaarwisseling hoopt het kabinet met een nadere uitwerking van dit verbod, aldus Minister de Jager. IKV Pax Christi pleitte jarenlang voor een verbod en reageert verheugd op het besluit van de regering.

Roos Boer, programmaleider clustermunitie bij IKV Pax Christi: ”Wij feliciteren de regering met het besluit tot een verbod en zullen de uitvoering ervan scherp in de gaten houden. Iedereen is het er in Nederland inmiddels over eens dat clustermunitie voorgoed moet worden uitgebannen vanwege het humanitair leed dat deze wapens verspreid. Wetgeving is de beste manier om investeringen die bijdragen aan productie in het buitenland voorgoed uit te bannen.”

In de afgelopen jaren is de groep van landen die investeringen in clustermunitie producenten wil verbieden groeiende. Boer: “We zien dat meer en meer landen regelgeving opstellen om investeringen tegen te gaan. Een paar maanden geleden was het Italië die investeringen bij wet verbood, een maand geleden kondigde Zwitserland een soortgelijk verbod aan en het zou geweldig zijn als we Nederland binnenkort aan die groep toe kunnen voegen.”