Wal-Mart

De grote Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart werd al meermaals gelinkt aan gevallen van gedwongen arbeid, slavernij, mensenhandel en het moeten werken in onmenselijke omstandigheden. Hieronder staan enkele voorbeelden.

In juni 2014 werd er in Bahrein gestaakt tegen de lage lonen, het inhouden van paspoorten, de armzalige werkomstandigheden en de slechte behandeling. Hierop werden werknemers bedreigd met deportatie en er werden ook werknemers illegaal gevangengenomen. Diezelfde maand werd ook CP Foods, Wal-Mart leverancier en 's werelds grootste garnaal leverancier, gelinkt aan gedwongen arbeid in de Thaise visindustrie. Het ging onder meer over slavernij, mensenhandel en onmenselijke condities op Thaise vissersboten, ook wel 'ghost ships' genoemd.

In 2012 was Wal-Mart betrokken bij een ernstig corruptieschandaal, waarbij lokale ambtenaren werden omgekocht om een winkel te bouwen naast de historische piramides van Teotihuacán.

Wal-Mart is ook de grootste verkoper van geweren en munitie in de Verenigde Staten, inclusief semi-automatische. Ze zijn al vaak bekritiseerd omdat ze wapens te toegankelijk zouden maken. In 2013 werd een tweejarig meisje doodgeschoten door haar vijfjarige broer met een klein geweer dat specifiek gemaakt was voor kinderen. Wal-Mart maakte reclame voor dit geweer op de "Kid's Corner" van zijn website. In 2012 vond er in Newtown een schietpartij plaats op een school, waarbij 27 mensen het leven lieten. 20 hiervan waren kinderen. Het geweer dat gebruikt werd, was gelijkaardig aan degene die verkocht werden bij Wal-Mart.

Wal-Mart was tevens de voortrekker van een heel nieuw business model dat een  nieuw idee rond "goedkoop" introduceerde. Hun doelpubliek bestond uit de financieel opgejaagde lagere en middenklassen. Om dit nieuw model te bereiken creëerden ze een bolwerk van lage prijzen en begonnen ze een hevige strijd tegen vakbonden. Met hun model gaven ze klanten een gevoel van voldoening, terwijl ze eigenlijk bijdroegen aan de uitbuiting van (meestal) buitenlandse producenten van de goederen in hun winkeltas. Zo importeerde Wal-Mart 3de wereld naar Amerikaanse steden en regio’s en exporteerde ze jobs naar de 3de wereld via outsourcing.

http://www.corporatereport.com/walmart/2014/grr/compliance_sourcing.html

http://www.arabianbusiness.com/bahrain-workers-face-deportation-over-strike-action-554123.htm

http://www.nakedcapitalism.com/2012/02/the-global-minotaur-an-interview-with-yanis-varoufakis.htm

http://www.nytimes.com/2012/12/18/business/walmart-bribes-teotihuacan.html?pagewanted=all&_r=2&

  • AXA: 716 miljoen euro in Wal-Mart
  • BNP Paribas: 1516 miljoen euro in Wal-Mart
  • Deutsche Bank: 759 miljoen euro in Wal-Mart
  • ING: 247 miljoen euro in Wal-Mart
  • KBC: 44 miljoen euro in Wal-Mart
  • Argenta: 0,18 miljoen euro in Wal-Mart