Denk na over beleggen

gekkobmw

Wil je beleggen? Bedenk dan misschien eerst eens of beleggen wel iets voor jou is. Bij beleggen primeren financiële kortetermijnwinsten. Overweeg of je niet liever investeert buiten de beurs.

Beleggen, betekent dat voor jou kiezen tussen een defensieve of een dynamische aanpak? En op het einde van de rit nagaan hoe tevreden je bent met het getal dat de grootte van winst of verlies weergeeft? Om jou te helpen om een klare kijk te krijgen op beleggen, zetten we een aantal essentiële kenmerken in de verf.

Beleggen draait om financieel rendement, de intentie om te helpen is meestal nauwelijks aanwezig

Een gedachtenexperiment: vergelijk een persoonlijke lening aan vrienden om een bedrijfje te starten met een belegging in een aandeel van een beursgenoteerd bedrijf. De lening geef je om je vrienden vooruit te helpen. Deze intentie om te helpen is bij de belegging meestal nauwelijks aanwezig. Wanneer je een vriendenlening geeft, doe je dat meestal totdat hun project gerealiseerd en terugbetaald is. Bij het beleggen is die lange termijnrelatie meestal afwezig: je geld komt terecht in de wereld van het kopen en verkopen van waardepapieren. Als de beurskoers van het aandeel hoog staat, zal je geneigd zijn om het weer te verkopen.

Het bedrijf waarvan je een aandeel koopt/verkoopt krijgt geen extra geld in het laatje door de handel op de beurs
Opnieuw een gedachtenexperiment: stel je voor dat je een beursgenoteerd aandeel verkoopt. Dan krijg jij dat geld, en niet het bedrijf waarvan je dat aandeel hebt. Dat bedrijf kreeg enkel extra geld wanneer het dat aandeel voor het eerst op de beurs aanbood. Als je belegt draait je geld mee in de effectenhandel op de beurs, en niet in de reële economie.

Er zijn alternatieven voor beleggen, die naast maatschappelijke meerwaarde ook een mooi financieel rendement kunnen opleveren

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je geld te plaatsen in een onderneming van eigen keuze, dichtbij huis, via de winwinlening. Bovenop de rente die je ontvangt van de leningnemer, geniet je ook van een belastingvoordeel. Lees meer over duurzaam belastingvoordeel.

Er zijn ook verschillende coöperaties die jaar na jaar een mooi dividend uitkeren aan hun coöperanten. Aandelen in de erkende ontwikkelingsfondsen Alterfin en Incofin kunnen op financieel gebied extra interessant zijn, omdat je bovenop het dividend een éénmalige belastingvermindering van 5% op het geïnvesteerd bedrag krijgt.

Als je ervoor kiest om te investeren buiten de beurs zorgt je geld veel directer voor extra financiering van het betrokken initiatief. De verhouding tussen het financieel en het maatschappelijk rendement is evenwichtiger. 

Snap je het verschil tussen beleggen en de aangehaalde alternatieven? Maar zou je niet weten waar je je geld dan wel kan plaatsen? Bekijk dan zeker de eerste drie Move Your Money moves.