Gazprom

Gazprom is een grote speler in de gas-, olie- en energiesector. Haar hoofdkwartier ligt in Moskou en de Russische regering heeft een aandeel van 50,002% in het bedrijf. Gazprom stond op de 7de plaats in de ‘top 20 carbon emitters’ van Earth Focus Foundation.

Verschillende van de gas- en olieprojecten van Gazprom hebben een serieus negatieve sociale en ecologische impact. Bijvoorbeeld het drillen naar olie in de Noordpoolzee. Gazprom wil aan de olie die onder het ijs ligt geraken. Samen met Shell overigens: in 2013 kwamen president Poetin en premier Rutte overeen dat Shell een aandeel van 33% in het drilproject krijgt. Greenpeace protesteert hiertegen, omdat die activiteiten nefast zijn voor het ecosysteem. Op 19 september 2013 arresteerde de Russische kustwacht 28 Greenpeace activisten en 2 journalisten op het schip de Arctic Sunrise op grond van piraterij. Ze werden een maand vastgehouden in Moermansk en daarna overgeplaatst naar een gevangenis in St. Petersburg. Met de Olympische Spelen in Sotsji op komst, koos Rusland eieren voor hun geld en verleende de activisten amnestie.

Gazprom heeft ook plannen voor een gaspijplijn naar China, die volgens Russische NGO’s echter een socio-economische bedreiging voor Siberië en het UNESCO erfgoed het UKOK Plateau, betekent. Met haar aandeel in de Sakhalin Energy Investment Company berokkent Gazprom schade toe aan milieu en samenleving, met name door het zeeleven te verstoren en vissers zo hun broodwinning te ontnemen. Gazprom wordt ook beschuldigd van omkoping en corruptie.

  • BNP Paribas investeerde vanaf 2012 1899 miljoen euro in Gazprom
  • Deutsche Bank investeerde vanaf 2012 1782 miljoen euro in Gazprom
  • ING investeerde vanaf 2012 500 miljoen euro in Gazprom
  • KBC investeerde vanaf 2012 33 miljoen euro in Gazprom
Joezjno-Sachalinsk , Russia
Moermansk , Russia