Complementaire munten

Een complementaire munt is net als regulier geld een afspraak en vertrouwenskwestie tussen mensen. Complementaire munten worden voor lokale transacties gebruikt en bekom je meestal door je in te zetten voor de gemeenschap.

In Gent word je gewaardeerd in Torekes als je bijv. iemand die hulpbehoevend is gaat helpen. Met die Torekes kan je bv een volkstuintje huren die niet met euro’s kan betaald worden… Deze alternatieve munt kan ook in Tijd zijn (TimeBanking).

Complementaire munten bestaan reeds lang zonder dat dit zo genoemd werd, bv de punten die je kan sparen als klant bij diverse winkels, de A-kaart van de Stad Antwerpen, vroeger de Valois en de Fort zegeltjes, de punten bij de Gezinsbond enzovoort. Complementaire munten zitten in de lift en nu zeker met de Eurocrisis en de moeilijkheden in Griekenland. In sommige steden kan je zelfs leningen bekomen in complementaire munt of je gemeentetaks betalen.

Volgens deze database zijn er reeds honderden systemen wereldwijd in gebruik.

FairFin en complementaire munten

FairFin richtte in 2009 innovatieplatform Muntuit op met als doel kennis en ervaring rond complementaire muntsystemen samen te brengen en uit te breiden. Het eerste project: pionieren met de Torekes in Gent, samen met de Stad Gent, Samenlevingsopbouw Gent en de Vlaamse Overheid. Dit pilootproject wordt wegens succes verdergezet. FairFin stond ook aan de wieg van de Leermunt, die op het atheneum Wispelberg in de vorm van wispo's nog altijd dienst doet.

 

In 2012 wilde intercommunale Limburg.net haar bestaande muntsysteem de e-portemonnee verfijnen en uitbreiden. Daarvoor werd bij de Europese overheid onder de titel CCIA een subsidieaanvraag ingediend samen met partners uit Engeland (NEF en de Londense wijk Lambeth), Wales (Spice), Frankrijk (de stad Nantes) en Nederland (Qoin en Amsterdam stadsdeel Oost). De bedoeling is om van elkaar te leren en elkaar te helpen bij de opstart en verspreiding van nieuwe muntsystemen. Streven hierbij is om, zeker in tijden van crisis, de lokale gemeenschappen te versterken en ze daarvoor vernieuwende instrumenten aan te reiken. FairFin werkt als subpartner mee met Limburg.net om dat hier te lande te realiseren.

Daarnaast geeft FairFin advies aan organisaties en lokale besturen die zelf aan de slag willen met complementaire munten.

Contact

Hugo Wanner hugo.wanner@fairfin.be

Twitter @Muntuit

 

"Ik heb een nieuwe economie nodig"

Stephanie

Bank2Basics workshop 13 mei: Stephanie Rearick over Mutual Aid Networks

Stephanie

Gemeenschapsmunt in de kijker: Lets Limburg

´t Borrelhuis
Inhoud syndicerenRSS