Beleggingsfondsen: een introductie

superheld

Wil je beleggen? Er bestaan ook hier duurzame alternatieven. Of doet je bank je de suggestie om verder te kijken dan je spaarboekje? Bedenk dan misschien eerst eens of beleggen wel iets voor jou is.  

Duurzaam beleggen

Als je voor beleggen kiest, zal je keuze dikwijls vallen op een klassiek beleggingsproduct, je aangebracht door je bankier. Het geld dat je in een beleggingsfonds plaatst, zal veelal belegd worden in beursgenoteerde aandelen en/of obligaties van diverse bedrijven en overheden.

Bijna elke bank biedt beleggingsfondsen aan. En het merendeel heeft ook duurzamer varianten in huis. Vraag naar die duurzamer variant. En zo je bankier geen duurzaam huisfonds heeft, is het lang niet ongebruikelijk dat hij voor jou elders een duurzamer variant wil aankopen.

En laat je terzake niets wijsmaken: duurzamer varianten hebben een gelijkaardig rendement en risico als klassieke beleggingsfondsen. Lees meer over risico en opbrengst.

Waarin beleggen duurzame beleggingsfondsen?

Duurzamer varianten verschillen van gewone beleggingsfondsen omdat de staten of bedrijven waarin ze beleggen niet alleen gekozen worden op basis van de verwachte financiële rendementen. De vermogensbeheerder van het fonds zal je geld ook beleggen op basis van een screening van die staten/bedrijven op niet-financiële criteria.

De meest gebruikte selectiemethode is de best-in-class benadering. Een best-in-class screening onderzoekt beursgenoteerde bedrijven en overheden op tal van sociale, ecologische en bestuurlijke indicatoren. Je geld zal belegd worden in effecten van bedrijven die in hun sector het best scoren. 

Bij zogenaamde thematische fondsen komt je geld terecht in beursgenoteerde bedrijven die producten en diensten aanbieden die een antwoord bieden op de lange termijn noden van onze duurzame samenleving. Investeringen in bedrijven die hernieuwbare energie (zon, wind, water, ..) produceren en die inzetten op milieuvriendelijke technologieën zijn daarvan typische voorbeelden.

Het merendeel, maar niet alle, als duurzaam aangeboden fondsen, gebruiken ook uitsluitingscriteria. Hierdoor zullen je gelden veel minder dan bij klassieke fondsen geïnvesteerd worden in bedrijven betrokken bij wapenhandel of bij het schenden van mensen- of arbeidsrechten bijvoorbeeld.

Zelf kritische vragen stellen

Beleggen is een zeer specifieke activiteit en het ene duurzame fonds is het andere niet, benaderingen verschillen. Voor wie zelf op inhoudelijke prospectie wil geven we hier aan waarop te letten.

Tip: kies een bankier die geen kosten vraagt om de aangekochte fondsen op een effectenrekening te bewaren, VDK bijvoorbeeld. Of laat de fondsen bewaren op een effectenrekening bij de huisbankier van de fondsen, daar is het bewaar ook meestal gratis.

Wie wat spaargeld heeft, kan door zijn bankier ook benaderd worden om zijn geld te plaatsen in gestructureerde producten zoals notes of fondsen met kapitaalbescherming. Ook daarvan worden duurzame varianten aangeboden.

Screening fondsen in overeenstemming met Franstalige zusterorganisatie Financité

Vanaf voorjaar 2015 volgt FairFin de onderzoeks- en selectiemethode van Financité om jullie de meest duurzame fondsen die op de Belgische markt aangeboden worden aan te bevelen. Dit duurzaamheidsonderzoek neemt alle beleggingsfondsen voor particulieren, vergund voor de Belgische markt, onder de loupe. Alle fondsen die investeren in bedrijven en/of staten die ernstig betrokken zijn bij schendingen van door België geratificeerde internationale conventies worden in een eerste onderzoeksfase geschrapt. Van de 129 onderzochte fondsen bleven er aldus 45 over. Wat erop duidt dat de kwaliteit van vele fondsen zeer te wensen over laat.

Deze 45 werden dan onderworpen aan een bijkomende kwaliteits-screening waarbij rekening gehouden werd met o.m. de gebruikte uitsluitingscriteria, de gehanteerde positieve criteria, de kwaliteit van hun onderzoek en hun transparantie. Kijk hier voor een gedetailleerde score per fonds.

Het beste fonds is het Triodos Sustainable Pioneer Fonds. Het behaalde 3 sterren. Het onderzoek leidde ook tot een top drie van de beste ‘Fund Houses’. Op 1 staat Triodos Bank, op 2 KBC, op 3 J. Safra Sarasin. Het zijn fondsenaanbieders die minimum 3 fondsen aanbieden en die de hoogste gemiddelde score halen op al hun als duurzaam aangeboden fondsen.

Voor meer gedetailleerde beschrijvingen van de fondsen, gerangschikt per huisbank van het fonds kijk onder 'beleggen'. In de tabel hieronder dedegenen met minstens één ster:

 

Promotor

Productnaam

3 sterren

Triodos Banque

Triodos Sustainable Pioneer Fund

2 sterren

KBC

KBC Bonds SRI High Interest

2 sterren

KBC

KBC Institutional Fund SRI Euro Bonds

2 sterren

KBC

KBC Renta Aud Renta

2 sterren

KBC

KBC Renta Canarenta

2 sterren

KBC

KBC Renta Nokrenta

2 sterren

KBC

KBC Renta Nzd Renta

2 sterren

KBC

KBC Renta Sekarenta

2 sterren

Triodos Banque

Triodos Sustainable Bond Fund

2 sterren

Triodos Banque

Triodos Sustainable Equity Fund

2 sterren

Triodos Banque

Triodos Sustainable Mixed Fund

1 ster

Axa

Axa WF Framlington Human Capital

1 ster

Banque J. Safra Sarasin

Sarasin New Power Fund

1 ster

Banque J. Safra Sarasin

Sarasin Oekosar Equity - Global

1 ster

Banque J. Safra Sarasin

Sarasin Sustainable Bond - EUR High Grade

1 ster

Banque J. Safra Sarasin

Sarasin Sustainable Equity-Europe

1 ster

Banque J. Safra Sarasin

Sarasin Sustainable Equity-Real Estate Global

1 ster

Banque J. Safra Sarasin

Sarasin Sustainable Water Fund

1 ster

Candriam

Candriam Bonds Sustainable Euro Government

1 ster

Candriam

Candriam Sustainable North America

1 ster

Candriam

Candriam Sustainable Pacific

1 ster

DWS

DB Platinum CROCI World ESG - I1C-U

1 ster

KBC

KBC Obli Euro

1 ster

KBC

KBC Renta Decarenta

1 ster

KBC

KBC Renta Sterlingrenta

1 ster

Kempen (Lux)

Kempen (Lux) Sustainable Smallcap Fund

1 ster

Luxcellence

Alliance Trust Sustainable Future Pan European Equity Fund

1 ster

Petercam

Petercam L Bonds Government Sustainable

1 ster

Pictet Funds (Lux)

Pictet Funds European Sustainable Equities

1 ster

RobecoSam

Robecosam Global Small Cap Equities

1 ster

RobecoSam

RobecoSam Sustainable Healthy Living Fund