Honderden mensen luiden alarmbel voor groenere banken

Alarmbel

De campagne Bankroet vraagt banken hun investeringen in steenkoolcentrales stop te zetten. Tussenstand: ronkende verklaringen en vage intenties. Om banken te laten weten dat dit niet volstaat, organiseerde Netwerk Vlaanderen gisteren de Kolenkermis. Honderden mensen luidden de alarmbel en stuurden een kaartje naar hun bank.

Neveneffect Jonas Geirnaert en Low Impact Man Steven Vromman openden de kermis in de ballenkraam met slappe excuses. Vromman: "Zelf doe ik, en vele mensen, moeite om zo CO2-neutraal mogelijk te leven. Maar dan zie je dat de grote spelers zich daar niks van aan trekken. Logisch dus dat we de banken hier op hun verantwoordelijkheid wijzen."

“Gelieve mijn geld niet langer te gebruiken voor milieuvervuiling”
Terwijl banken zich aansluiten bij mooi klinkende principeverklaringen zoals de 'Equator Principles', de 'Climate Principles' of de 'Carbon Principles', doen ze niet moeilijk over miljarden investeringen in vervuilende steenkoolcentrales en grootschalige ontbossing. Mensen stuurden op de Kolenkermis ansichtkaarten naar hun eigen bank met de boodschap: U zegt klimaatverandering serieus te namen, maar blijft wel investeren in steenkool, teerzand en ontbossing! Ik ben de slappe excuses beu. Gelieve mijn geld niet langer te gebruiken voor steun aan deze bedrijven. Wie wil kan nog kaartjes opvragen bij Netwerk.Vlaanderen.

Hier vind je foto's en een filmpje gemaakt door Rik Suijs
In dit artikel gaat Netwerk dieper in op de aard van de slappe excuses van banken